Melka Vince, pictorul de origine cehă, care a surprins Clujul din anii 1880. A petrecut 4 decenii lucrând în oraș în propriul său atelier - FOTO


Melka Vince (Vincenc Melka) a fost un pictor clujean, prieten cu moștenitorul tronului Rudolf. 

A fost de origine cehă, născându-se în apropiere de Praga în 1834. A studiat în 3 orașe importante, Praga, Viena și Drezda. În 1860 ajunge pentru prima dată în Transilvania la îndrumarea nobililor Teleki Samu şi Jósika Sámuel.

Decide să se stabilească definitiv la Cluj în anii 1870, după care, între 1881-1889, a fost însoţitorul moştenitorului tronului Austriei şi Ungariei, Rudolf, la vânătorile din Transilvania. 

A imortalizat în picturi şi desene munţii noştrii, oamenii muntelui, castelele şi nobilitatea celebre - dar mai ales oraşul care i-a devenit casă, Clujul. Multe din fortificaţiile pierdute ale Clujului le cunoaştem din lucrările lui Melka.

barca.jpg

Moare în 1991, după aproape 40 de ani petrecuți în Cluj, în casa și atelierul de pe strada Avram Iancu de astăzi.

A fost înmormântat în Hajongard/Házsongárd, dar, din păcate, mormântul lui a fost realocat, păstrându-se doar piatra funerară în partea lutherană. Multe din lucrările lui au fost duse de surorile lui în Cehia.

A fost redescoperit recent, Muzeul de Artă din Cluj organizând o expoziţie cu lucrările lui în 2019 când mai multe din picturile rămase la Cluj au fost restaurate.

Imagini cu lucrările sale au fost publicate de către pasionații de fotografie și pictură pe grupul ,,Amintiri din Vechiul Cluj.”

vanatoare.jpg

fumat.jpg

Comentarii Facebook