Sambata 2 Noiembrie

Minunata sinagogă a Clujului știută de puțini oameni! Treceți zilnic pe lângă ea și are o istorie veche - FOTO


Puțini clujeni mai știu că prima sigagogă evreiască a Clujului este cea de pe strada Paris. Mult mai cunoscută este superba sinagogă de pe strada Horea, dar astăzi discutăm puțin despre cea de pe strada Paris. Acum, acolo funcționează altceva decât spațiul inițial, dar frumusețea imobilului este nemuritoare.

332208580_602438118594794_611036959032080924_n.jpg

O imagine veche, din 1851, a fost publicată de un clujean iubitor de frumnos, pe grupul ”Amintiri din vechiul Cluj”. În imaginea veche, putem vedea gardul din lemn, vechi, care străjuia frumoasa clădire. Clădirea este situată pe strada Paris, astăzi o importantă arteră, dar în trecut era numai un drum de pământ. 

Istoria Sinagogii de pe strada Paris

Sinagoga de pe strada Paris a fost construită în 1851 și cu clădirile învecinate a devenit centrul religios și cultural al comunității ortodoxe de mai târziu.

Astăzi sinagoga își mai păstrează doar aspectul exterior. Interiorul compartimentat găzduiește mai multe firme. Într-o casă anexă funcționează cantina credincioșilor.

Comunitatea evreiască măsura, în 2011, 155 de persoane (în scădere față de 2002). Cât despre semnele prezenţei evreieşti în Cluj, acestea sunt astăzi puţine. 

104_509519672.jpg

Totuşi, mai avem 4 sinagogi, una adăpostind Institutul de Iudaistică al Universităţii Babeş-Bolyai. Singura sinagogă în care se mai efectuează serviciul religios este cea din strada Horea. Doar două dintre cele patru cimitire evreieşti mai funcţionează astăzi. Comunitatea Evreiască din Cluj este reprezentată astăzi de către un preşedinte, dr. Robert Schwartz şi de un consiliu de conducere. Sunt depuse eforturi considerabile pentru păstrarea identităţii evreieşti. Există o cantină rituală în strada Paris și se organizează cursuri de limba ebraică şi de Talmud-Tora. În cadrul sinagogii din strada Horea, se aniversează colectiv diverse sărbători și evenimente.

Puteam vedea că și în Cluj, ca în cea mai mare parte a Europei, evreii au avut parte de ură și de limitarea libertăților, avându-și apogeul în uciderile în masă cunoscute sub numele de „Holocaust”. În ciuda acestora, mica comunitate evreiască din Cluj contribuie activ la viața culturală a orașului prin organizarea Zilelor Evreiești și a diferitelor simpozioane și concerte tematice.

Comentarii Facebook