Moca Bar, locul de întâlnire al îndrăgostiților din Cluj, care megeau la film la ”Republica” - FOTO
Înainte de Revoluție, Cafeneaua Moca strălucea la fel de mult ca și celebrele Croco sau Arizona. Aflată în proximitatea Cinematografului Republica (n.red. astăzi Cinema Florin Piersic), această cofetărie era un punct de întâlnire preferat al tinerilor care se adunau pentru a viziona filme.
Zeci de mii de clujeni păstrează amintiri dragi legate de acest loc emblematic. Practic, cei care acum au 45 de ani ar fi trebuit să treacă măcar o dată pragul acestei locații remarcabile.
În acele vremuri, filmele erau programate în două serii, iar biletele se puteau achiziționa cu 12 lei. O pauză era făcută pentru ca publicul să se relaxeze, după care se revenea în sala de cinema pentru continuarea proiecției. La finalul filmului, mulțimea se îndrepta către cofetăria din apropiere, transformând astfel experiența cinematografică într-o zi de neuitat. Astfel de momente de plăcere și evadare din cotidian se regăseau în acele vremuri doar la mall-uri.
”Chiar dacă am stat la coada la bilete era frumos. Luam cu noi niște pufuleți, eugenia, iar după mâncam o prajitură și un suc la Moca Bar. Sunt amintiri frumoase, din păcate acum tinerii, copiii, nu mai au experiențe asemănătoare”.
”Câte filme frumoase am văzut în tinerețe la cinematograful ”Republica”, cu statul la rând la bilete ore întregi”.
”Parcă nici n-a fost! Cei ce am trăit în acei ani ne amintim cu drag de acest reper al Clujului de altădată!”
”Am mâncat prima prăjitură la cofetăria Moca înainte de a merge la filmul Cidul, care rula lângă”.
9 Comentarii
Avea și " etaj" o scară spiralată și priveam lumea de sus, Doboș,Cremeș,Amandină ,Savarină ,Spumoasă (nu în aceiaș zi) o cafea și acasă ,parcă simt mirosul de cafea proaspăt prăjită de la cafeneaua MOCCA ( nu-s precisă dacă așa se numea) la cîțva metri către Gospodina de pe colț cu str.Horea,amintiri,amintiri ...
@Adela: ,unde se prăjea cafeaua era vis a vis de statuia lui Mihai Viteazul,mirosea fabulos pe o rază mare,cred ca Moca se numea.
În primul rând cele mai multe filme NU aveau pauză.
În al doilea rând biletele costau 2 lei pentru primele patru rânduri, apoi 3 lei pentru următoarele nu mai știu exact câte rânduri iar până la ultimul rând (26), biletele costau 4 lei. 10-12 lei plăteai pe afară, la bișnițari . Sigur așa a fost!
@Zorro : asta asa este! Mergeam cu fisa de 3 lei si imi luam bilet... 12 lei era o avere la vremea aceea, cel putin pt noi, copiii.
Iar legat de pauza dintre proiectii... eu nu am prins niciun film cu pauza la mijlocul proiectiei, desi am fost de nenumarate ori la Republica in copilarie. Acolo am vazut Superman, Piedone si chiar prima proiectie… Citeste mai departe
@Zorro : Nu imi amintesc sa fie pauza decat daca se rupea filmul si pana se relua ,participam la corul de fluieraturi sau mergeam pana la minicofetaria din hol ! Asa e , 2 lei era un bilet pentru primele doua randuri, apoi 3 lei pana la randul 5 , apoi 4 lei pana la randul 26, la zona VIP. De regula coada la bilete era pana la agentia Tarom , personal… Citeste mai departe
@Zorro : Duceai câteva borcane sau sticle la centrele de colectare și aveai bani de film și dulciuri,oricine copil isi putea permite.
Daca ai acum 45 de ani, cam greu înainte de Revoluție sa fi fost la Mica Bar ,deoarece la Revoluție ai fi avut 10 ani , ori la vârsta aceea și mai devreme nu era permis copiilor la Cinema sau chiar cofetărie neînsoțiți de un adult.... Greu cu matematica....
@Gigi: Ei bine eu am fost si am 46 de ani. Am fist cu mama si cu fratele meu!
@Miner1: erai si indragostit...