Obiceiuri păstrate cu sfințenie în satele clujene, în Postul Paștelui! Ce făceau gospodinele ca să purifice casele
Postul Paștelui este o perioadă sfântă, plină de tradiții minunate care se păstrau cu strictețe în satele clujene, pe vremuri.
În Postul Mare, în satul tradițional nu se mai cânta și nu se mai juca. De asemenea, nu era îngăduit ca cineva să mănânce ,,de dulce".
Este o perioadă de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru, prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu, potrivit volumului „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
În vechime, postul la sat începea cu o tradiție menită să purifice casa, prin curățarea completă a alimentelor ,,de dulce”.
Postul Mare începea așadar cu „spolocania”, tradiția prin care femeile spălau cu leșie toate vasele de gătit, le fierbeau, pentru a nu rămâne grăsime pe ele.
De asemenea, pe toată durata postului, femeile torceau, ţeseau și coseau, deoarece era credinţa că de Înviere fiecare om trebuie să aibă haine noi, din această cauză se mai spunea despre Paşti: „Paştile falnice, tot în coji de ouă şi-n cămeşe nouă!”
1 Comentariu
Cu sfintenie