Ne întoarcem în Clujul de altădată, la o comunitate de legendă a orașului, prin intermediul unor fotografii sublime. Vorbim despre hoștezeni, vechii grădinari de seamă ai Clujului.
Cafeneaua Croco, devenit loc de întâlnire pentru studenți în anii 70, s-a ridicat pe locul unei case din Piața Sfântul Gheorghe, devenită apoi Piața Păcii. Locul este de nerecunoscut acum, iar mulți clujeni au comentat că ar fi de fapt o casă de pe strada
Prima dată Sonata Waldstein, a lui Beethoven, s-a cântat într-o casă din actuala Piața Unirii, din Cluj-Napoca.
O fotografie cu Clujul anului 1961 a topit inimile clujenilor. În ediția cu numărul 5245, din 3 august 1961 a ziarului „Scânteia” apărea o imagine cu noul bloc înălțat în Piața „Mihai Viteazul”.
Dealul Cetățuia este cel mai frumos loc din Cluj-Napoca, dar nu este exploatat aproape deloc la adevăratul lui potențial. Imagini din anii 1960 - 1970 arată cât de frumos arăta locul după ce a fost amenajat.
O fotografie de-a dreptul magică, readusă în actualitate cu ajutorul tehnologiei, prezintă îndrăgita formație clujeană Semnal M, în 1977, anul înființării.
Cărțile bune erau greu de obținut pe vremea comunismului, astfel că doritorii ofereau diverse bunuri, de multe ori sustrase din alte fabrici, pentru a câștiga favorurile celor care lucrau la Centrul de Librării Cluj.
Strada Barițiu din Cluj-Napoca avea în anii 70 ieșire la Someș, iar Canalul Morii era neacoperit.
Strada Universității din Cluj-Napoca va fi restaurată, iar parcarea actuală va dispărea. Acolo va fi făcută o piațetă, iar Obeliscul Maria va fi repus pe locul unde a stat până în 1950.
„Cioburile” istoriei de 100 de ani a Fabricii Iris au rămas îngropate sub ”mândre” blocuri.
Clujul s-a schimbat enorm de mult în ultimii 70 de ani. O serie de imagini din 1960 prezintă un parc de distracții care era organizat chiar în Piața Mihai Viteazu.
Livrările la domiciliu au explodat în România, implicit și în Cluj-Napoca, în pandemie, dar puțini mai știu că se făceau și pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Un clip video de prezentare a fabricii Remarul 16 Februarie a fost realizat în anii 80 de Studioul Cinematografic Alexandru Sahia.
Fabrica de Bere Ursus s-a închis la Cluj de mai bine de 12 ani, dar încă sunt clujeni nostalgici după acest brand.
Clujul a avut tot timpul personaje speciale, care au rămas întipărite în memoria colectivă. Unul dintre acestea este și Gheorghe Albu, cascadorul cu motocicletă din fostul Oser.
Intrarea în clădirile de pe marginea Canalului Morii, de pe strada George Barițiu, se făcea peste o serie de podețe.
Una dintre poveștile romantice ale Clujului este locul de întâlnire de dinainte de Revoluție și din anii de după. O dată cu anul 2000, când telefoanele mobile au prins avânt în Cluj-Napoca, iar tinerii s-au putut întâlni mult mai ușor, farmecul s-a mai di
Una dintre casele cunoscute ale municipiului Cluj-Napoca, „Casa cu magnolii”, celebră în oraș datorită magnoliei plantate chiar în curtea imobilului, a fost scoasă la vânzare. Casa este situată pe strada I.C. Brătianu, la nr.34, în centrul Clujului și est
O scrisoare primită de un soldat clujean, în 1974, a fost găsită după 50 de ani de urmașii acestuia. Într-o epocă a telefoanelor mobile și a aplicațiilor de mesagerie, o astfel de scrisoare a ajuns să pară un lucru excentric.
Ana Albu, fosta mare sportivă are 92 de ani acum și mintea limpede ca pe vremea cînd făcea minuni cu mingea de baschet pe terenurile de la Dermata și apoi în sălile unde a scris istorie pentru U Cluj.
Un clujean început să realizeze o analiză comparativă a prețurilor dinainte de 1989 și față de cele de azi. O concluzie arată că, acum, un om cu salariu mediu trăiește mai bine ca un securist, ”ștab” sau nomenclaturist de atunci.
Piața Unirii din Cluj-Napoca s-a schimbat enorm de mult de la deceniu la deceniu. Dar acum, mai mult ca niciodată, clujenii își amintesc cu nostalgie de ambientul natural și plăcut al pieței de acum zeci de ani, uitând parcă de faptul că piața încă există
Vechiul tramvai de curățat șinele de tramvai din Cluj-Napoca a fost înlocuit cu un utilaj modern și eficient.
Biserica Reformată Calvină din Izvorul Crişului este considerată monument istoric datând din sec. XIV-lea, este situată pe un deal în centrul satului și are un zid înconjurător care datează din secolul XIV, fiind reconsolidată în secolul XVIII. Biserica e
Clujenii își amintesc și astăzi cu nostalgie de fosta „Fabrică de bomboane” a orașului. Fabrica de dulciuri și panificație ,,Feleacul” fostă Spicul, a fost situată pe str. Herny Barbusse Nr. 43-47. În prezent pe locul ei se afla o clădire de birouri Arob
Arhitectul Vasile Mitrea, care a proiectat cartierele Grigorescu şi Gheorgheni, a vorbit despre ideile pe care le-a avut când a gândit aceste cartiere.
Un clujean și-a relatat aventura fotografică avută deasupra Clujului, în 1992. Se văd în imagini câteva dintre reperele orașului.
Catedrala Ortodoxă din Cluj a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930 la puțin timp după unirea Transilvaniei cu România. Aceasta are o importanță națională foarte mare fiind primul edificiu monumental în stil românesc construit după Marea Unire.
Clujul a fost un oraș aerist, dar toată dezvoltarea numa pe zona centrală a distrus totul. Mulți cred că distrugerea a început după anii 2000, dar nu este așa.
Sala „Horia Demian” revine în atenția clujenilor după ce s-au publicat niște poze din timpul construiri acesteia pe pagina de Facebook „Amintiri din vechiul Cluj”.