Aleea Scărilor pornea din actuala stradă General Dragalina și urca pe Dealul Cetățuia. Înainte 1960, în casele de pe această Alee locuiau golanii, lumea gri a orașului și erau multe bordeluri. Comuniștii au făcut curățenie, iar în locul aleii au apărut ac
O imagine publicată pe o rețea de socializare a stârnit nostalgia clujenilor.
Clujenii au început să își permită să cumpere mașini după 1950, iar timid în oraș și-au făcut apariția și benzinăriile.
Mocănița ”Măriuța” a fost restaurată la Cluj-Napoca, iar din 2005 este în exploatare pe Valea Vaserului.
Centrul Clujului este considerat cel mai frumos din Ardeal, fiind amenajat după planurile celor mai buni arhitecți europeni de la finele secolului 19.
Zona Horea a fost grav afectată de bombardamentul aerian american din iunie 1944, iar apoi au trecut câțiva ani până când dărâmăturile au fost înlăturate și s-a trecut la reconstrucție.
Trenul a ajuns la Cluj în 1870, iar insistențele sașilor ardeleni au fost învinse de insistența clujenilor și a orădenilor.
Biserica de lemn din Parcul ”Victor Babeș”, supranumită și biserica lui Iuliu Hațieganu, era un monument impresionat vizitat de foarte mulți credincioși.
Casa Radio, sediul Radio Cluj și al TVR Cluj, din cartierul era în anii 70 o clădire emblematică a orașului.
Înainte de Revoluție, Cafeneaua Moca strălucea la fel de mult ca și celebrele Croco sau Arizona. Aflată în proximitatea Cinematografului Republica (n.red. astăzi Cinema Florin Piersic), această cofetărie era un punct de întâlnire preferat al tinerilor car
Istoria Clujului este un fabuloasă, iar fără Mănăștur putem spune că aceasta nu prea există. Accesul din satul Mănăștur spre urbe se făcea pe poarta cu același nume. Aceasta era amplasată în zona actualei străzi Memorandumului.
Clujul a fost mereu un oraș al eleganței, dar parcă niciodată ca în perioada interbelică. Trendul s-a păstrat și după ce puterea comunistă a preluat puterea, iar după Revoluția din 1989 eleganța a început să se stingă.
Clujul s-a schimbat foarte mult în ultimii 60 ani, iar una dintre zonele greu de recunoscut este Piața Ștefan cel Mare, zona de lângă Bastionul Croitorilor.
O imagine din anii 70 prezintă o zonă a Clujului extrem de cunoscută a orașului, care nu mai seamănă deloc cu ceea ce vedem în ziua de azi.
Clujul liniștir al anilor 60 - 70 poate fi retrăit în serile de primăvară și în zilele de weekend. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat, fiind mai multe mașini și mai multe dale și beton peste tot, în mare superbele clădiri ale Clujului vechi sunt tot acolo
Crearea Carbochim a fost decisă în 1949, iar clădirile au fost inaugurate in data de 21 septembrie 1952.
Clujul a fost tot timpul un oraș atractiv pentru fotografi, fiind amplasat între dealuri și având multe clădiri istorice.
Hoștezenii au ocupat în trecutul nu foarte îndepărtat toată zona de după Piața Cipariu până în Mărăști, fiind cei care aprovizionau cu merinde piețele Clujului.
Clujul s-a schimbat teribil în perioada 1950 - 1970. Clădirile vechi și fără valoare istorică au dispărut și în locul lor au apărut imobile moderne, cu mai multe spații de locuit și mai multe etaje.
Baia cu aburi “Diana” (Diana gőzfürdő) – de la care vine si numele vechi al străzii Cardinal Hossu / Pavlov (Fürdő utca, strada Băii) – a fost deschisă de medicul principal al orașului, Szombathelyi Gábor în 1843, pe locul actual al monumentului Rezistenț
O serie de imagini vechi, din 1968, prezintă Calea Turzii din Cluj-Napoca, în 1968, când nu avea asfalt, ci piatră cubică.
Piața Mihai Viteazu a fost, în trecut, o locație fascinantă cu un aer aparte, foarte îndrăgită printre clujeni.
Piaţa Mihai Viteazul a fost considerată ”inima” comerţului clujean. În 1904, Piaţa Mihai Viteazul era aproape la fel de animată ca şi în ziua de astăzi. Mulţime de oameni elegant îmbrăcaţi se perindau pe aleile pieţei, zona ei centrală fiind ticsită de co
O fotografie de demult prezintă modul în care femeile spălau hainele la râu. Desigur că era extrem de dificil și de multe ori munceau jumătate de zi, pentru ca cei din casă să aibă haine curate.
Cofetarii vechi ai Clujului, din anii 60 - 80 puteau fi văzuți zilnic în anumite puncte din oraș cu gheretele lor de unde vindeau dulciuri și înghețată. Foarte mulți sunt nostalgici când văd aceste fotografii, dar întrebarea este ”Oare ar cumpăra lumea az
Clujul a fost tot timpul un oraș al eleganței, dar anii 30 au fost speciali. Puținele imagini păstrate de atunci sunt cu adevărat impresionante.
Piața Unirii nu a fost tot timpul o ”mare” de granit. Au fost decade bune în care zona era o oază de verdeață, arătând ca o grădină botanică.
O fotografie cu hoștezenii clujeni îmbrăcați în port popular pentru Balul Recoltei, realizată în anii 40, vorbește de la sine despre mândria acestor gospodari.
Strada Morii, nume care vine de la canalul care trecea pe acolo și pe care a fost construită o moară, era un loc superb al Clujului, dar care a fost distrus de urbanismul scăpat de sub control păstorit de primarul Gheorghe Funar.
Miorița era pe vremea lui Ceaușescu și multi timp după rezoluție un renumit magazin de lactate situat pe Bulevardul Eroilor.