După ce a pictat Clujul aşa cum arăta în secolul al XVIII-lea, pictorul şi jurnalistul clujean Békésy Károly a terminat în 1899 o altă pictură monumentală: de data aceasta, cu oraşul aşa cum arăta la acea vreme, din Hajongard/Házsongárd.
Michael Curtiz, celebrul regizor care a realizat unul dintre cele mai îndrăgite filme din toate timpurile - Casablanca, a turnat primele sale pelicule pe străzile Clujului.
O fotografie de epocă ce o înfățișează pe regina Maria alături de o manifestație a cavaleriei în timpul turneului regal din Transilvania, în Cluj, în Piața Unirii la 1919. Imaginea a fost surprinsă de renumitul fotograf de război Merl La Voy.
Construcția cartierul Gheorgheni a început timid în anii 60, dar mare boom imobiliar a fost în anii 70. După 50 - 60 de ani de la acele momente, unele zone sunt greu de recunoscut chiar și pentru un clujean get-beget.
Timp de zeci de ani Clujul a fost alimentat cu energie electrică cu ajutorul hidrocentralei de la Someșul Rece.
O fotografie cu una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj-Napoca, strada Andrei Mureșanu, din cartierul cu același nume, i-a făcut să ofteze pe iubitorii Clujului vechi.
Clujul a fost odată un oraș verde, cu o Piață a Unirii care rivaliza cu orice spațiu similar din Europa. După aspect, putem spune că este o imagine surprinsă pe malul Oceanului, în Franța, dar este totuși un spațiu public din Cluj-Napoca.
Kolozsmonostor (Cluj Manastur) reprezinta cea mai veche asezare medievală din jurul Clujului. Cetatea din pamant a devenit centrul comitatului Cluj la mijlocul secolului XI. Aceasta prima fortificație din lemn și pământ a fost distrusă complet în timpul i
O fotografie document cu Mărăștiul anilor 1960 prezintă cum arăta zona înainte de marea betonare pregătită de regimul comunist.
Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, pe atunci purtând numele Petru Groza, avea în mijloc o insulă verde, cu parcări în interior.
Un clujean a reușit să developeze un film vechi cu fotografii în care apare cinematograful Steaua Roșie și cofetăria de peste drum, unde toată lumea se oprea înainte și după vizionarea unui film.
Aflat la intrarea fostului stadion ,,Ion Moina”, bătrânul plop canadian ,,de la stadion”, a fost pentru multe generații de clujeni un adevărat simbol al zonei.
Băile Someșeni, aflate în cartierul Someșeni al municipiului Cluj-Napoca, au fost cândva o stațiune balneo-climaterică de renume, reorganizată în 1927 de reputatul profesor Dominic Stanca, medic primar ginecolog-oncolog și personalitate marcantă a medicin
Clujul a fost tot timpul un oraș al eleganței, un oraș universitar, în care oamenii au știut să se îmbrace bine.
Restaurantul ”Fetițele vieneze”, de pe strada Memorandumului, a fost un loc de poveste pentru generații și generații.
Clujul este un oraș care a evoluat extraordinar în ultimii 200 de ani. A ajuns de la străzi de pământ la drumuri și acum se pregătește să sape galeriile de metrou.
Librăria Universității din Piața Unirii era fără doar și poate cel mai emblematic loc de întâlnire al Clujului. Mai era ”Ne vedem la coada calului”, în spatele Grupului Statuar Matei Corvin, dar Librăria era parcă peste.
Casa Aurarului, un monument istoric de primă mână a Clujului, a fost scos la vânzare. Imobilul este situat în centrul Clujului și are o legendă fantastică.
Puțini clujeni mai știu că în curtea palatului Bánffy din centru a funcționat odinioară un cinematograf, într-o clădire atipică în formă de ”ceaun răsturnat”. Cinematograful a funcționat circa 50 de ani și a purtat diferite nume, iar apoi a fost demolat î
Ziua Recoltei se sărbătorea la Cluj cu strictețe încă de demult. Oamenii adunau produsele de pe câmpuri și apoi se bucurau să facă comerț cu alții.
Clujul a evoluat extrem de mult din anii 50 - 60 și până acum. Din fotografiile vremii se poate vedea clar care era situația și cât de înapoiat era orașul. Autobuzele erau puține, străzile nu prea aveau asfalt, iar viața socială era redusă. Unii spun că e
Clujul a fost tot timpul un oraș select, cu oameni de calitate. Comunitatea maghiară a contribuit din plin la trendul care a dăinuit tot timpul în Cluj, încă dinainte de 1918. După ”românizarea” Clujului, noua clasă socială care a revenit în oraș a dus ma
O serie de fotografii importante care prezintă mocănița din Parcul Feroviarilor au fost făcute public de un clujean.
Prima pizzerie din Cluj-Napoca se pare că a funcționat în imobilul ocupat de cofetăria Primăvara, pe Bulevardul Eroilor.
Actuala Galerie Ferdinand, de pe strada cu același nume, a găzduit un magazin faimos în perioada interbelică, dar și apoi, pe vremea regimului comunist.
O turistă din SUA, care a vizitat Hotelul Continental în 2023 a vorbit cu nostalgie despre experiența trăită în această locație de top a Clujului, probabil cea mai frumoasă și faimoasă.
Centrul Clujului este dominat de o serie de palate superbe, construite înainte de 1900. O fotografie din anii 1920 prezintă frumusețea acelor timpuri. Oameni eleganți treceau pe strada Horea, trăsurile încă erau la modă, dar au apărut și autobuze, care
Românii care regretă perioada dinainte de 1989 ar trebui să analizeze această fotografie și să citească de două ori rândurile de mai jos.
O fotografie de demult prezintă o iarnă din 1927, în care clujenii erau ieșiți la săniuș în cartierul Zorilor.
Unul dintre clujenii cu o poveste fascinantă este Ibrahim Müteferrika, fondatorul primei tipografii turcești și un important diplomat al Imperiului Otoman în anii 1700.