Deja tot mai puțini clujeni își mai aduc aminte de Ștrandul Municipal, dar poate că fix asta își doresc unii. Să treacă destui ani, astfel ca puțini să mai știe de existența acestui loc minunat din istoria Clujului.
Cel mai vechi bloc din Cluj-Napoca este pe strada București, la numărul 29, între anii 1955 si 1959.
Piața Unirii acum 100 de ani era un loc pentru oameni, cu umbră, bănci, adică un spațiu de relaxare. Acum, este un loc al comerțului, plin de terase, zone fără pic de umbră și beton.
Clujul după 1990 era un oraș greu de recunoscut, fiind schimbat în mare măsură în comparație cu ziua de azi. Drumurile au fost reasfaltate și trasate, iar clădirile și le-au renovat oamenii singuri, de teama impozitelor majorate chiar și de 5 ori.
Casa Aurarului, un monument istoric de primă mână a Clujului, a fost scos la vânzare. Imobilul ar trebui cumpărat de Primăria Cluj-Napoca, pentru a-l transforma într-un punct de atracție al orașului.
Biserica cu cocoș din cartierul Mănăștur este un exemplu extraordinar de arhitectură îndrăzneață, care nu s-a demodat deși a împlinit deja peste 100 de ani. Cei care trec pe lângă ea și au timp să o admire se opresc câteva clipe și gândul îi duce depart
Cartierul Grădini Mănăștur din Cluj-Napoca, situat în zona străzii Calea Mănăștur, era o oază de verdeață a Clujului de demult, păstrată într-o oarecare măsură.
Piața Cipariu avea un aer pitoresc înainte de anul 1985, fiind zonă de case, fără blocurile mastodont amplasate acolo de comuniști pentru nomenclatura de partid.
O fotografie în care apare un grup de copii pe trotinete realizată în Gara Cluj, în 1965, evocă extrem de bine vremurile de mult apuse.
Clujenii au fost și sunt mari iubitori de fotbal, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine pe vremea comunismului, când nu se transmiteau meciuri internaționale la TVR.
Mănășturul copilăriei celor din generația 75 - 80, care au acum 40 - 45 de ani, nu avea blocuri până la liziera pădurii, cum este acum. Groapa Moșului, porțiunea dintre Liceul Industrial 8 și până la pădure era un câmp superb, care vara era loc de grătare
O fotografie genială, datând din perioada dintre cele două războaie mondiale, prezintă actualul Palat al Primăriei Cluj-Napoca și alte construcții de lângă.
Imagini superbe cu Clujul realizate de pe dealul Cetățuia, în 1958, prezintă un oraș pe care cei din ziua de azi nu l-ar recunoaște.
Statuia ”Gardianul Carpaților”, ridicată în 1915 de conducerea maghiară a orașului, a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania în 1918.
Un băiat care vindea ziare pe strada Regele Ferdinand, în 1908, a fost surprins într-o fotografie senzațională.
Viața clujenilor depindea de târguri, pentru aprovizionare și alte cumpărături, dar acestea erau și evenimente sociale.
Eleganța clujenilor de demult este evidențiată prin pozele vechi care își fac periodic apariția în spațiul public. Domni la costum, doamne cu costumașe croite special, ne ridică o întrebare tot mai des: ”Ce s-a întâmplat între timp?”
Biserica de la Calvaria este cea mai veche clădire din România. Aceasta este o fostă mânăstire benedictină fondată de Ladislau I, rege maghair acum circa 1.000 de ani. În acelaşi timp, cu o vechime de circa 250 de ani, Casa Melik din Bucureşti e cea mai v
Mai demult dar și acum în unele zone, oamenii trăiau doar din creșterea animalelor și cultivarea pământului. Astfel, pe toată perioada verii se cosea iarba, se usca și apoi era transportată acasă de pe hotar, pentru a fi la iarnă ca hrană pentru vite, oi,
O imagine unică din 1908 prezintă fosta stradă Lingurarilor din Mănăștur.
Centrul Clujului arăta ca un parc acum 40 de ani, dar de acum 15 ani administrația Boc a pornit o luptă pentru a distruge orice spațiu verde.
Clujul este un loc al surprizelor, iar de multe ori când pășiți în clădirile vechi din centrul orașului folosiți lifturi care au 80 sau chiar peste 100 de ani.
O fotografie extrem de rară, probabil unicat, prezintă Mănășturul de la începutul anilor 80, când pe Calea Florești erau case.
O fotografie superbă de acum 70 - 80 de ani, de pe strada Universității, prezintă arborii de pe stradă, care erau în primii ani ai vieții lor.
Clujul s-a schimbat, dar nu foarte tare. Nepoții au dat peste fotografii cu bunicul din satul Dumbrava, comuna Căpușu Mare, și au comparat cum arată ulița azi.
Anii 60 pentru Cluj-Napoca au fost anii eleganței. Putem pune asta după ce vedem imaginile video de mai jos. Regimul comunist era la început și nu erau demarate planurile lui Nicolae Ceaușescu, prin care a cerut ca oamenii să strângă cureaua, pentru plata
Câteva imagini unicat, în care apare Mănășturul de demult, au fost postate pe grupul cu Amintiri din Vechiul Cluj.
Pe strada I.C. Brătianu, pe clădirea Băncii Naționale, fix deasupra accesului în parcare, apare simbolul ”Stupului de albine”. Puțini clujeni știu povestea acestui simbol.
O fotografie aeriană excepțională prezintă Piața Unirii înainte de Cel de-al doilea Război Mondial. Piața avea rondouri de superbe cu gazon și flori, care îi fac astăzi să viseze pe clujenii iubitori de verdeață.
O fotografie din 1960 prezintă cât de frumos era Mănășturul în acei ani. În imagine apare Calea Florești, iar unele dintre clădiri mai sunt încă în picioare.