Duminica 24 Noiembrie

Palatul Wass din Cluj-Napoca. Mulți trec pe lângă el, în Piața Unirii 11, și nu îi știu povestea - FOTO


Palatul Wass este situat în Piața Unirii la nr. 11, lipit de Palatul Josika. Construcția este un palat atipic și, comparativ cu alte palate somptuoase descoperite în plimbările noastre recente, de dimensiuni mai reduse.

Străjuită la dreapta de Casa Frölich, clădirea palatului are origini ce coboară în timp până în secolele XV-XVI-lea și de genealogia familiei aristocratice Wass, cea care a deținut și Casa Filstich – Kémeny. Totuși, la început, istoria palatului se leagă de numele altei familii – Gyulai –  cea care stăpânește edificiul în secolul al XVIII-lea. În al doilea gang al clădirii mai poate fi admirat și astăzi blazonul familiei Gyulai.

După moartea contelui Gyulai Lajos, un scriitor al vremii, sora sa, contesa Franciska Gyulai, și soţia contelui György Wass, devin proprietari ai edificiului din Piața Unirii numărul 11. O iubitoare a vieții mondene și o femeie erudită, contesa Franciska Gyulai a rămas în istorie prin corespondența purtată cu scriitorul Ferenc Kazinczy și al salonului literar pe care l-a organizat și găzduit în această clădire.

Palatul-Wass-PMC15498_-768x512.jpg

După moartea contesei, palatul este moștenit de cele două fiice ale sale – Ottília şi Zsuzsanna Wass. Ottília Wass, ultimul proprietar al casei, s-a făcut remarcată prin vasta sa cultură și pentru ideile ei progresiste. O fire artistică și o pasionată de literatură, ea a rămas cunoscută și pentru traducerea poeziilor (vorbea fluent germana, franceza, engleza și italiana).

Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale – renascentist, clasicist, rococo. Contesa Otilia Wass, ca ultim proprietar al clădirii, obișnuia să organizeze saloane literare, donând ulterior clădirea Asociației Muzeului Ardelean, care și-a stabili sediul aici.

Din iunie 1886, spațiul de la parterul Palatul Wass a fost închiriat de către frații Dunky, fondatorii fotografiei de reportaj din Transilvania.

Clădirea a găzduit personalități importante

Clădirea a aparținut unei familii vechi nobiliare maghiare, denumită după numele ultimului proprietar, contesa Otilia Wass. Arhitectura casei reprezintă o imbinare de stiluri arhitecturale, renascentiste, clasiciste si rococo. Concepută pentru locuire, imobilul găzduia pe vremuri saloane literare, fiind în proprietatea contelui Gyulai Lajos, un scriitor al vremii care a intocmit un jurnal de peste 140 de volume. În final clădirea a ajuns la nepoata contelui, Otilia Wass, care a lăsat-o, la randul ei, moștenire Societății Muzeului Ardelean, al cărui sediu va rezista până în 1949, înainte de a fi interzisă de către comuniști.

Casa Otilia Wass este o clădire cu un singur etaj, cu un pinion fals, împodobit cu o stemă reprezentând un cap de bour străpuns de o săgeată. Dascălul familiei Gyulai, poetul Gábor Döbrentei, a redactat în această casă, între 1814 - 1818, prima revistă din Transilvania, Erdélyi Múzeum. Tot aici a stat, în calitate de chiriaș, Sándor Bölöni Farkas, călător prin America de Nord, promotor al ideilor democratice. În curtea casei se pot vedea mai multe steme frumos sculptate. Se pare că și marele cărturar al Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai, ar fi fost găzduit o perioadă în această casă, la invitația familiei Wass.

Palatele-clujului-Palatul-Wass.jpg

Comentarii Facebook