Duminica 17 Noiembrie

Povestea autobuzelor clujene, lungă de un secol! Iată imagini nemaivăzute cu mijloacele de transport în comun ‘preferate’ ale clujenilor


Istoria Companiei de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) este una recentă, luând ființă abia la 1961, sub numele de Întreprinderea de Transport Urban Cluj. Istoria autobuzelor clujene, însă, este una care se întinde pe parcursul unui secol întreg. Iată imagini nemaivăzute care parcurg istoria transportului în comun clujean.

În anul 1924 au luat ființă societățile „Blaga Mărgărit" și „Rotația", prima desființându-se după numai un an de existență.

autobuze la gara 1924.jpg

Societatea „Rotația" s-a dezvoltat treptat, astfel că în 1926 a ajuns să aibă un număr de 32 de membri. Drept urmare a acestui fapt, pe diferite trasee ale orașului ajung să circule peste 50 de autobuze. Dintre acestea, multe aparțineau unor particulari independenți. Între 1929 și 1930 a luat ființă „Uniunea Automobilelor de Călători și Marfă", urmată, în 1931, de „Asociația Autocamionagiilor Profesioniști".

asociatia proprietarilor de autobuze rapid 1931.jpg

Cei mai mulți posesori de mijloace de transport public s-au grupat în asociația proprietarilor de autobuze „Rapid", asociație care a obținut ulterior, din partea primăriei, dreptul exclusiv de a organiza, în Cluj, transportul de persoane, în comun. Traseele autobuzelor legau, în continuare, gara orașului de centru, precum și de cartierele mărginașe.

primul autobuz romanesc 1955 .jpg

În anul 1955 se realiza fabricarea primului autobuz românesc, de tip “M.T.D.” (Mao Tze Dun),  acesta fabricandu-se în serie din anul 1956 la uzina “Vulcan” din Bucuresti.

regele ferdinand 1950.jpg

În anul 1959, pe lângă autobuzele existente, în Cluj a fost introdus transportul electric urban, cu troleibuze provenite din producția autohtonă. În 1957, la uzinele „Tudor Vladimirescu" din București a început fabricarea primelor autobuze și autoutilitare românești din gama TV.

autobuz 1960.jpg

Autobuzele erau denumite T.V. după numele uzinei Tudor Vladimirescu. Autobuzul TV-2 a fost produs în variantele: urban TV-2 U şi rutier TV-2 R. Caracteristicile sale erau următoarele: motor de 95 CP şi viteza maximă 65 Km/h.

La 1 ianuarie 1961 a luat ființă Întreprinderea Orășenească de Transport Cluj, transformată ulterior în Întreprinderea de Transport Urban Cluj. 

Apoi, tot la 1 ianuarie, dar în anul 1980, s-a înființat Întreprinderea Județeană de Transport Local, care organiza activitatea de transport public în toate municipiile din județ.

constructia podului Calvaria 1987.jpg

Creșterea semnificativă a populației orașului ca urmare a procesului de industrializare de după anul 1970 a determinat introducerea transportului cu tramvaiul. Acesta a fost inaugurat în anul 1987.

tramvai strada Horea 1987.jpg

Din ianuarie 1991, urmând tendința generală a momentului de după revoluție, întreprinderea s-a descompus în unități de transport local autonome, pentru fiecare municipiu din județ. Astfel, în municipiul Cluj-Napoca s-a înființat Regia Autonomă de Transport Urban de Călători.

Comentarii Facebook