Povestea profesorului Andrei Ripianu, una din legendele UTCN și ale orașului Cluj-Napoca: „Examenul luat la Ripeanu însemna că ești aproape inginer”
Profesorul Andrei Ripianu, un geniu și o legendă pentru multe generații de ingineri, s-a născut pe 18 iulie 1919, în Pașcani, România.
Primele șase clase de liceu le-a absolvit la Liceul Dr. Ioan Meșotă din Brașov obținând în fiecare an premiul întâi. Ultimele două clase din liceu le-a absolvit la Seminarul Pedagogic Universitar din Cluj. În paralel cu liceul a urmat cursurile secției de vioară a Conservatorului din Brașov sub conducerea marelui violonist, compozitor și dirijor care a fost Constantin Bobescu. La Cluj în paralel cu absolvirea ultimelor două clase de liceu în cadrul Seminarului Pedagogic Universitar, care funcționa ca Liceu de aplicație a Universității din Cluj, a urmat și cursurile secției de vioară a Conservatorului din Cluj sub conducerea distinsului Profesor Cionca. A urmat examenul de Bacalaureat la care a reușit al doilea dintre candidații orașului Cluj. A urmat înscrierea în toamna anului 1938 în anul preparator al Facultății de Electromecanică din cadrul Școlii Politehnice din Timișoara pe care a absolvit-o în anul 1943 cu calificativul „Cum Laude”. Între anii 1943-1952 și-a desfășurat activitatea în cadrul Atelierelor C.F.R. Grivița-Locomotive din București, Atelierelor C.F.R. Timișoara și Atelierelor C.F.R. Cluj aici în calitate de Șef al Secției de recepție al materialului rulant reparat în Atelier.
Între anii 1952-1954 și-a desfășurat activitatea în cadrul filialei din Cluj a Institutului de Proiectări a Ministerului Chimiei elaborând 29 de proiecte de execuție. Începând din anul 1948 și-a desfășurat activitatea, în paralel cu cea din industrie, în cadrul Institutului Politehnic din Cluj unde între anii 1948-1984 a urcat toate treptele ierarhiei universitare de la Asistent la Profesor Doctor Docent în Științe. A predat studenților disciplinele de Mecanică, Vibrații mecanice, Mașini de forță, Cazane și rețele termice. După anul 1984, când a împlinit vârsta de pensionare, a devenit Profesor Consultant continuând să conducă elaborarea tezelor de doctorat de către doctoranzii săi.
Printre 9 cărți publicate, 139 de lucrări științifice și 16 culegeri scrise, Prof. Dr. Doc. Ing. Andrei Ripianu a primit 10 distincții, de mare prestigiu:
- I s-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de către Președintele României „pentru îndelungata și prestigioasă activitate științifică, didactică și tehnică precum și pentru implicarea activă în viața cetății contribuind substanțial la recunoașterea Municipiului Cluj-Napoca ca unul dintre centrele intelectuale și tehnice ale României” (2002).
- I s-a conferit titlul științific de Doctor Honoris Causa de către Senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca „pentru merite incontestabile în domeniul științelor tehnice recunoscute pe plan mondial și contribuții deosebite la dezvoltarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca” (2001).
- I s-a conferit titlul științific de Doctor Honoris Causa de către Senatul Universității de Nord din Baia Mare „pentru remarcabile contribuții aduse la dezvoltarea Mecanicii teoretice și aplicate și la studiul acestei discipline în învățământul superior românesc” (2002).
- I s-a conferit titlul științific de Doctor Honoris Causa de către Senatul Universității din Petroșani „pentru contribuții de rezonanță internațională la dezvoltarea științei și tehnicii românești” (2003).
- I s-a conferit Diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca de către Consiliul Municipal al Municipiului Cluj-Napoca pentru contribuția deosebită la cunoașterea și promovarea cercetării în domeniul Mecanicii Tehnice și Vibrațiilor Mecanice, precum și pentru dezvoltarea învățământului politehnic românesc (2000).
- I s-a acordat Diploma de Onoare de către Senatul Universității Tehnice din Cluj- Napoca „pentru contribuții remarcabile aduse la creșterea prestigiului și la dezvoltarea Universității Tehnice din Cluj- Napoca” (1988).
- I s-a conferit titlul de Senator de Onoare de către senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca „pentru merite incontestabile în domeniul Științelor Tehnice recunoscute pe plan mondial și contribuții deosebite la dezvoltarea cooperării cu alte Universități” (1999).
- I s-a acordat Diploma de Onoare de către Consiliul Profesoral al Facultății de Electrotehnică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca „pentru merite deosebite la înființarea și dezvoltarea Facultății de Electrotehnică” (1994).
- I s-a acordat Diploma de Excelență de către Filiala Județeană Cluj a Fundației Protecției Sociale Generale din România.
- Este membru al societăților științifice internaționale: „Gessellschaft fur Angewandte Mathematik und Mechanic” GAMM (Germania), „Academia Albert Einstein” (Statele Unite ale Americii) precum și al Asociației naționale „Asociația Generală a Inginerilor din România”.
FOTO: Asociaţia Culturală Minerva, Cluj
„Examenul luat la Ripeanu însemna că ești aproape inginer” - a menționat unul din foștii studenți ai distinsului profesor Ripeanu
Reacțiile la poza distribuită pe rețelele de socializare cu domnul profesor au fost de un respect pe măsura reușitelor dânsului: „Ma simt deosebit, că am avut onoarea de a întâlni și studia/învăța, de la o astfel de personalitate, chiar dacă în acel moment nu prea puteam evalua astfel situația”; „Explica atat de clar ca intelegeai totul chiar daca nu erai in tema! Fenomen al mecanicii! Mov culoarea lui preferata!”; „Mare profesor și mare caracter ! Și acum mai știu culorile cu care desena forțele, accelerațiile, vitezele!”
FOTO: Amintiri din Vechiul Cluj / Tudor Culic
3 Comentarii
:-DDDD
fix *****, voi nu ati auzit de chisalita sau bors....si la aia daca treceai deja te puteai considera injinyer...
@andi: in pauze, cand iesea Chisalita pe coridor, ni se stingeau tigarile in gura; la el am luat un 6 si un 7, din prima, si am sarbatorit ca pe o mare victorie