Duminica 17 Noiembrie

Povestea statuilor ”migratoare” ale Clujului: Obeliscul Carolina, Sf Gheorghe cu balaurul și Lupa Capitolina - FOTO


Clujul are o serie de statui spectaculoase, dar acestea nu au fost încă de la început amplasate în locurile pe care le cunoaștem astăzi. 

Spre exemplu, Obeliscul Carolina, din Piața Muzeului, ”ascuns” acum și îngrămădit de toate terasele care sunt acolo, ocupa locul central din Piața Unirii de astăzi. 

Obeliscul Carolina era în 1831 în Piața Unirii de astăzi, Piața Mare atunci

Obeliscul Carolina, prima statuie laica din oras. Comemorează vizita împăratului Franz și a împărătesei Carolina Augusta la Cluj in 1818. Aceast monument, dezvelit în 1831, a fost inițial amplasat în Piața Mare (Centru), aproximativ în locul unde, in perioada interbelica, a fost instalată Lupa Capitolina. Este opera mesterilor pietrari locali Schindler Mihály si Antal, basorelieful fiind realizat de sculptorul vienez Josef Klieber. A fost mutat în Piața Muzeului în 1898, când pregătirile pentru ridicarea statuii lui Mathias Rex intrau în linie dreapta, relatează un iubitor de istorie pe un grup de Facebook, dedicat Clujului vechi.

Statuia ”Sf. Gheorghe cu balaurul” poate fi admirată acum pe strada Mihail Kogălniceanu

Statuia ”Sf. Gheorghe cu balaurul”, copia originalului din Praga, opera maestrilor clujeni Márton și György din 1373, initial a fost dezvelită in actuala Piata Pacii in 1904. A fost mutată în fața bisericii reformate din str. Kogalniceanu (Farkas utca) inainte de construcția Casei de Cultura a Studentilor. Statuia originală a fost prima statuie din bronz de dimensiuni mari din Europa. 

Casa de Cultură a Studenților Cluj a fost dată în folosință în 1960, așadar statuia a fost mutată înainte. 

Lupa Capitolina (Lupoaica cu pui) a fost mutată prin tot centrul

Lupa Capitolina, copie fidelă a originalului, a fost dăruită Clujului de orașul Roma în 1921. A fost inițial amplasată in Centru, in fața statuii Mathias Rex. Contrar informațiilor de pe net, în timpul celui de al doilea Război Mondial NU a fost mutată la Sibiu, dar, cum se vede si din fotografiile de epoca, figurinele lui Romulus si Remus au fost îndepărtate (conform unei inscripții de pe una dintre fotografii, de către hostezeni). După război a fost mutată în fața Universității, apoi pe B-dul Eroilor la locul actual al monumentului Memorandiștilor iar la ridicarea acestuia din urma, în 1994, la muzeul de istorie, până la urmă revenind, în 2007, la locul ei actual, la jumătatea Bulevardului Eroilor. 

FOTO. Cum arăta Piața Mihai Viteazul înainte de amplasarea statuii?

Mai putin cunoscuta este povestea statuii lui Mihai Viteazul. Chiar dacă nu s-a “plimbat” prin oraș, “virtual” a fost amplasat, conform indicatiilor prețioase de la cel mai înalt nivel, la Alba Iulia (langa sala Unirii, până la urmă castig de cauza având o altă statuie), mai apoi la Calugareni, apoi la Selimbar pana ce s-a decis amplasarea la Cluj, ca un fel de ante-punct la statuia lui Mathias Rex din centru.

Comentarii Facebook