Povestea vaporașului de pe lacul din Gheorgheni, devenit ,,locul de joacă al copilăriei”


Pasionații de fotografie au publicat mai multe imagini cu o dragă de pe lacul din Gheorgheni, din jurul anilor 1970, adusă din Delta Dunării/Vadu Oii. 

Încă din anul 1370 lacurile din zona actuală Gheorgheni şi Someşeni sunt menţionate în diferite documente, sub numele de ,,Lacul fără fund”. În 1942 purta denumirea de ,,Lacul Orașului”.

În anii 1960-1970 s-a trecut la amenjarea și extinderea acestora, însă, din cauza excavărilor care necesitau eforturi considerabile şi erau greu de realizate cu echipament de pe mal, s-a decis să se aducă o dragă  din delta Dunării / Vadu Oii. 

,,Draga, încărcată pe un utilaj rutier de mare tonaj, a ajuns la Cluj în două săptămâni pentru că se circula doar noaptea cu 15 kilometri la oră; a fost însoţită de un echipaj de ingineri dar şi de căpitanul drăgii, Perijoc care a rămas la Cluj şi după terminarea lucrărilor (în timpul lucrărilor a stat într-o altă barcă). Chiar a amenajat o crescătorie de peşti într-unul dintre lacuri,” informează pasionații de fotografie. 

Clujenii și-au amintit de acele vremuri și au comentat despre locul unde obișnuiau să petreacă și să se joace ore în șir: 

,,Locul de joacă a copilăriei mele. Începând cu anul 1970, veneam zilnic la lac. Multe amintiri frumoase. Mă jucam și pe vaporasul-dormitor și pe draglina. Îl cunoșteam pe Perijoc. (mai târziu să mutat in blocuri-le de pe Snagov. Stăteam pe Herculane 4, școală la Generala 1, eram aproape de lac. Am multe amintiri rămase în memorie," a scris un clujean.

,,Cât ne jucam pe această drăgălină", a răspuns o femeie.

vapora-2.jpg

vaporas-3.jpg

Comentarii Facebook