Poză de ”citit” cu lupa! Clujul văzut de la fostul Hotel Melody - FOTO
O imagine unică realizată undeva între anii 1853 - 1890 prezintă Clujul așa cum nimeni nu-l mai ține minte.
În fotografie se vede actuala stradă Regele Ferdinand, multe din clădirile actuale fiind deja edificate. Drumul continua peste râul Someș și ajungea pe actuala stradă Horea, care în acei ani era adevărata zonă de promenadă a orașului.
Foto: Actuala stradă regele Ferdinand, realizată între anii 1853 - 1890
Fotografia este o adevărată ”comoară” arătând cum trăiau oamenii în acei ani. Atunci existau puține autoturisme, iar majoritatea umblau pe jos sau cu caleașca.
Cel mai probabil, în acei ani strada din fotografie se numea deja Wasselenyi. ”Numele străzii ar fi fost inspirat din numele baronului Miklós Wessélenyi de Hădad, născut la Jibou în anul 1796. Spre exemplu, la Cluj avem o stradă denumită 'a Tipografiei’. Tipografia respectivă a fost înființată de el! (n.r. Miklós Wessélenyi)”, conform unui articol din Știri de Cluj.
Foto: Actuala strada Regele Ferdinand, în 1912
Deja în 1912, strada purta deja numele baronului Wasselenyi, fiind modernizată față de ceea ce apare în imaginea de mai jos.
Foto: Tudor Culic / Amintiri din Vechiul Cluj
8 Comentarii
Vremuri bune,boeme, fara manele... Aci la Strasburg ,ne adunam toate viniturile la un concert de manele, phui ca fericire pe noi !!!
In viziunea lui dottore și ăștia erau vinituri.
@Ahile: mooje astuia de scrie an numele meu, eu sunt an Cipru an vacanta la munca, aici totu ai mai eftin, numa viniturile n-au banii.
95% unguri 4% evrei 1% rumini
@nu trebe lupa: nici in Hungaria nu erau atatia:))))
In 1853 se construiau strazi mai late decat in 2023. Vezi Floresti, etc.
Exact!...În acele vremuri, de-ar fi fost primar Boc, acum aveam deja metrou și Someșul navigabil! Ce păcat!
@dorel: Pe vremea aia țăranii precum piticul din Răchițele (și alții ca el care ulterior au invadat orașul ca lăcustele) erau ținuți la porțile orașului, nu erau lăsați înăuntru...