Vineri 22 Noiembrie

Prezentarea modei la celebrul BIG, din cartierul Mănăștur, în anii 80. Povestea acestui magazin emblematic al Clujului - FOTO


Magazinul BIG Mănăștur, Băcănie Industriale Gospodina, a fost o construcție considerată inovatoare înainte de 1989. 

Terenul pe care este acum amplasat magazinul BIG a fost gândit ca parcare, dar apoi comuniștii s-au răzgândit pentru că a venit moda magazinelor mari, un fel de mall -uri de demult. După anii 1972, pe terenul pe care trebuiau să fie 500 de garaje a apărut magazinul, apreciat de clujeni. 

Acolo se țineau și parade de modă, după cum se arată pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

collage.png

Cum a apărut magazinul BIG

Povestea magazinului a fost relatată de arhitectul Emanoil Tudose în cartea despre urbanismul ultimei jumătăţi de secol din Cluj, coordonată de arhitectul Eugeniu Pănescu.

Arhitectul Tudose a spus că a fost nemulţumit de amplasarea cartierului, de la bun început. ”Aşa a apărut linia de tramvai la Cluj: ca să lege zona industrială, CUG-ul, de cartierul de dormit al celor care munceau acolo. Cine pune zona industrială într-un capăt al oraşului şi cartierul în celălalt?", spune el.

401027725_6707144309362529_1994886802813972250_n.jpg

Foto colorizată: Mănășturul, după finalizarea magazinului BIG

Tudose a împărţit zona cartierului Mănăştur în două proiecte, între care primul a fost desenat în 1972 şi cuprindea trei garaje cu câte 500 de locuri. Pe amplasamentul unuia dintre garaje a fost construit complexul comercial Big, pe un altul - trei blocuri de garsoniere, iar pe locul celui de-al treilea - un parcaj de garaje individuale. ”Despre cei ce au înlocuit garajul de 500 locuri cu Big-ul, despre cei ce au anulat amplasamentele pentru creşe, şcoli şi grădiniţe, ca să mai pună câteva blocuri etc. nu spun nimic decât că au făcut parte din bancul care circula în acei ani: "La una din şedinţele de partid, un bun membru aşezându-se pe scaun simte o pioneză... Şi gândindu-se că este o sarcină de partid, se scoală, mai pune o pioneză şi se aşează la loc. Satisfăcut", ilustrează Tudose.

BIG este prescurtarea de la Băcănie Industriale Gospodina. BIG-ul a fost un complex comercial care se dorea de tip "supermarket" occidental, oarecum, care să înglobeze cele trei categorii de produse- băcănie, industriale, etc.

Comentarii Facebook