Recunoașteți clădirea? A aparținut unui personaj infam al Clujului, din perioada interbelică. Despre cine este vorba?
În perioada interbelică, clădirea cu numărul 42, de pe Bulevardul Eroilor, funcționa ca sediul băncii unui personaj clujean al vremii. Patronul făcuse avere la vremea aceea din diferite surse, nu toate find legitime.
Este vorba despre Victor Iliescu, care până în anii crizei deținea o casă de amanet, înființată în 1922. Aceasta s-a transformat, ulterior, într-o bancă, în anul 1930.
Patronul a reușit să încheie, mai apoi, un parteneriat între banca sa și Loteria Română. Banca a ajuns în atenția publicului când norocul a început să se abată „subit” asupra unor clienți ai băncii, dar și a „norocosului” său acționar, Victor Iliescu.
La doar 37 de ani, acesta se putea lăuda și cu înființarea manufacturii naționale de porțelan, în orașul Turda, care era prima fabrică de acest fel, alimentată cu gaz metan.
Deși era considerat un personaj controversat , acuzat de manipularea loteriei, cămătărie, dar și alte nereguli, acesta a reușit să ocupe, pentru o perioadă și funcția de președinte a Camerei de comerț din Cluj.
Cladirea a fost construita la inceputul anilor 1910, de catre presedintele Baroului Avocatilor la acea vreme, Pap József.
Motivele artei populare de pe balcon si în jurul ferestrelor (care nu se vad foarte bine din cauza stratului gros de var aplicata pe ele), sunt tipice pentru Lechner Ödön Art Nouveau, în timp ce figurinele feminine "flexibile" asimetrice care susțin balconul de la etajul doi, poarta amprentele Art Nouveau francez.
Fatada a fost revopsita la finele anului 2016.
Sursă: Amintiri din Vechiul Cluj/Septimiu Moga
2 Comentarii
auzi bre, normal ca a facut avere ca doar era rruman, dar puneti istoria cladirii si inainte de 22, sa vedem cine o stat in ea....
find pe sdc e normal altfel fiind pe alt site era deasemenea normal