Recunoașteți clădirea din imagine? Este o clădire-simbol a Clujului ce a fost construită după planul arhitectului Ray Rezsö Vilmos - FOTO
Trecem în fiecare zi pe lângă tot felul de clădiri fără să știm povestea din spatele acestora sau importanța pe care o aduc orașului Cluj-Napoca.
Una dintre clădirile-simbol ale Clujului este Palatul Poștei, ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind construit după planul arhitectului Ray Rezsö Vilmos.
Clădirea are trei intrări: cea principală, dinspre strada Regele Ferdinand, la numărul 33, și două intrări laterale, una pe strada Octavian Petrovici și una vizavi de sediul BT.
Activitatea primului serviciul poștal din Cluj a început în anii 1740, urmând ca după 60 de ani, adică în anii 1800, serviciul poștal să fie mutat în clădirea hotelului Biasini de pe strada Avram Iancu, unde a funcționat până la 1870.
În perioada anilor 1870–1898 serviciul poștal s-a mutat în clădirea pe strada Matei Corvin casa unde s-a născut unul dintre cei mai mari principi ai Transilvaniei, Stefan Bocskai István.
În anul 1898 Consiliul Local a hotărât construirea actualului Palat al Poștei, după planul arhitectului Ray Rezsö Vilmos, terminat tot în același an. Palatul Poștei funcționează chiar și în prezent, respectând funcția inițială.
2 Comentarii
Poşta băi soica(nu aia în care te-a conceput mătha...)
România trezește - te