Recunoașteți strada? Amintiri din Clujul de acum 50 de Ani/ Haideți într-o călătorie FOTO nostalgică în trecutul unei străzi celebre din Cluj!


Vă mai amintiți cum arăta Strada Napoca acum mai bine de 50 de ani?

Strada Napoca, situată în inima Clujului, este o stradă emblematică cu o bogată istorie, care a fost martora transformărilor orașului de-a lungul decadelor. Pentru mulți clujeni, această stradă evocă amintiri prețioase din tinerețe și momente memorabile. Să ne întoarcem în timp și să ne amintim cum arăta Strada Napoca acum mai bine de 50 de ani. Într-o fotografie din arhiva Făclia publicată de internauții nostalgici ne arată că și în urmă cu o jumătate de veac femeile din Cluj erau tot elegante și frumoase. 


strada napoca veche.png

Atmosfera de Odinioară

În anii 1960 și 1970, Strada Napoca era un loc vibrant, unde tinerii se întâlneau pentru a socializa și a se distra. Mulți dintre cei care au trăit acele vremuri își amintesc cu nostalgie barurile care animau strada.

„Pfuai, de câte ori am străbătut Strada Napoca, veneam de la discoteca de la Casa de Cultură și mergeam la Bianco-Nero la discoteca de după-masă, nu? Aia de la ora 17.” - își amintește cu nostalgie un clujean. Discotecile erau puncte de întâlnire esențiale pentru tineretul acelor vremuri, unde se dansa și se socializa intens.

Multe dintre clădirile impozante care mărginesc Strada Napoca păstrează și astăzi farmecul de altădată, fiind martore la decenii de schimbări și evoluție. George Rosenberger evocă o amintire vizuală deosebită: „E un afiș acolo cu Lidia Jiga. Ea a murit în 7 noiembrie 1970. Deci poza e dinainte de 1970.” 

O altă clujeancă le împărtășește internauților o poveste personală care reflectă atmosfera prietenoasă și comunitatea strânsă a străzii: „La nr. 3 am locuit eu. Ce vremuri frumoase. În locul unde s-a făcut fotografia, era o doamnă care vindea sirop de zmeură. 25 de bani paharul.” Siropul de zmeură vândut de doamna respectivă era un deliciu simplu care aducea bucurie trecătorilor.


Alți clujeni își amintesc întâmplări amuzante din studenție: „Eram student și am mers cu un prieten puțin mai jos la BarDezi să bem o bere. Am rezemat bicicleta de geam fără să o leg de ceva. Cred că am greșit ceva la numărarea până la unu, iar a doua zi când să mă duc la facultate nu aveam bicicleta. A doua zi prietenul mi-a spus că probabil am lăsat-o la BarDezi. După cursuri am mers să vedem dacă e acolo. Era acolo, iar dacă tot eram în zonă...”

O întâmplare ce ne arată cât de diferite erau vremurile, când siguranța personală și încrederea în comunitate erau la cote înalte. Chiar aseară, la doar câțiva metri de strada Napoca, în Piața Unirii unui clujean i s-a furat trotineta, o situație inadmisibilă acum 40-50 de ani, dacă e să ne raportăm la povestea bicicletei nelegate, uitată de student și găsită după o zi, în același loc.

Strada Napoca a fost mereu un loc al comerțului și al micilor afaceri. „Fostul aprozar al I.L.F.-ului, am lucrat în el perioada 1999-2006. A fost cândva…” - își amintește cineva, subliniind schimbările prin care au trecut afacerile locale de-a lungul anilor.


Strada Napoca este mai mult decât o simplă arteră a Clujului; este un loc plin de amintiri și istorie. Pentru cei care au trăit acele vremuri, strada rămâne un simbol al tinereții și al vieții de zi cu zi dintr-un Cluj de altădată. Astăzi, Strada Napoca continuă să fie un loc vibrant, păstrând însă farmecul și poveștile trecutului. Vă mai amintiți cum arăta Strada Napoca acum mai bine de 50 de ani? Fiecare colț, fiecare clădire și fiecare poveste personală contribuie la moștenirea vie a acestui loc emblematic.

Iată cum s-a produs transformarea:

strada napoca 2.jpg


strada-napoca 1.png

Comentarii Facebook