Duminica 22 Decembrie

Recunoașteți trenul din imagine? Este unul dintre cele mai importante și îndrăgite monumente istorice din Apuseni! - FOTO


În Munții Apuseni vom găsi întotdeauna locuri incredibile ce au în spate o poveste parcă desprinsă din filme și o importanță uriașă pentru istoria Transilvaniei. 

În timpul Imperiului Austro-Ungar, mai exact, între anii 1910 și 1912, a luat ființă unul dintre cele mai importante și îndrăgite monumente istorice din Apuseni - Mocănița, trenul care a schimbat viața moților. 

Trenul avea să fie pus în funcțiune la data de 20 iunie 1912 și a circulat fără întrerupere între Abrud și Turda până în anul 1999, urmând ca în anul 2006, Mocănița să fie înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba, sub denumirea „Ansamblul Calea Ferată Îngustă Abrud-Violm”. 

Prin această înscriere se preconiza, pe baza unor ajutoare din partea UE, repunerea în circulație a Mocăniței în anii ce aveau să urmeze, însă asta nu s-a mai întâmplat, iar șinele de cale ferată au fost furate în cea mai mare parte. 

Timp de 10 ani, Mocănița din Apuseni a fost principala cale de transport marfă și călători pentru locuitorii zonei, majoritatea fiind moți, de unde provine și denumirea trenului. 

Recunoașteți trenul din imagine? 

Baia-de-Aries-1973-filmul-Trecatoarele-Iubiri-regia-Malvina-Ursianu.-apuseni-1024x658.jpg

Mocănița din Apuseni nu a fost importantă doar pentru locuitorii Transilvaniei, ci și pentru românii din celelealte zone ale țării, dar și pentru străini. Astfel, Mocănița din Apuseni a ajuns să fie atât de apreciată la nivel național, încât regizorii și producătorii filmelor românești nu au ezitat să aducă în producțiile lor de la acea vreme măcar o secvență cu trenul moților. 

Spre exemplu, imaginea prezentată aici este din timpul filmărilor de la „Trecătoarele iubiri”, un film dramatic românesc din 1974 regizat de Malvina Urșianu, rolurile principale fiind interpretate de actorii George Motoi, Silvia Popovici și Gina Patrichi.

Secvențele finale din acest film sunt filmate atât în tren, cât și în fosta gară din orașul Baia de Arieș, gară ce acum se află în stare de degradare. 

Baia-de-Aries-1973-filmul-Trecatoarele-Iubiri-regia-Malvina-Ursianu..jpg

Baia-de-Aries-1973-filmul-Trecatoarele-Iubiri-regia-Malvina-Ursianu.-alba.jpg

Comentarii Facebook