Miercuri 30 Octombrie

Recunosc clujenii această stradă emblematică a Clujului? Poza este veche de un secol/Zona și-a schimbat numele de multe ori - Vezi FOTO


Bulevardul Eroilor este una dintre cele mai importante artere din Cluj-Napoca. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în 1919 s-a numit Deák Ferenc utca, în traducere „ulița Ferenc Deák”. În perioada interbelică s-a numit strada Regina Maria, iar în perioada comunistă mai întâi strada Molotov, iar în anii '60, strada Dr. Petru Groza.

Pe parcursul lui 2006 a fost refăcută complet latura sudică a străzii, fiind deschisă pentru trafic la sfârșitul aceluiași an, în timp ce latura nordică a fost transformată în zonă pietonală în cursul anului 2007. 

În imaginea din anul 1930, observăm o parte din clădirea vechii Primării. Clădirea a fost construită pe locul vechii primării amintită încă din secolul al XVI-lea, refăcută în mai multe rânduri, în jurul anului 1580, apoi în anul 1650. 

Clujul și clujenii: Cluj, 1932. Fotografie: Edward Morgan Forster

perry.jpg

Casa sfatului era o clădire etajată, construită în stil renascentist. În încăperea de la parter se adunau centumvirii, iar la etaj era încăperea destinată senatorilor. Faţada principală a edificiului era bogat decorată cu sentinţe şi maxime, şi reprezentări figurative, precum imaginea Legii, a Justiţiei, a Morţii şi blazoanele principilor Gabriel Báthory şi al lui Gheorghe Rákóczi I. Pereţii sălii mari au fost decorate în jurul anului 1795 cu o pictură nouă, realizată de Mathias Veress, reprezentând stemele celor şapte oraşe libere regale, devize şi imaginea Justiţiei.

Clădirea sfatului orăşenesc a fost distrus în mai multe rânduri, devenind apoi practic inutilizabilă în urma incendiului din 1789 şi a seismului din anul 1826. Proiectul noii clădiri a fost elaborat deja în anul 1826, de către arhitectul Georg Winkler, însă lucrările au fost începute din cauza lipsei fondurilor doar în anul 1840.

Comentarii Facebook