Vineri 18 Octombrie

Recunoști această casă? A fost în posesia unei familii nobile germane: ,,Are o istorie bogată” - FOTO


Casa Filstich-Kemeny, aflată în Piața Unirii, care este declarată monument istoric, are o poveste foarte bogată.  Aceasta a aparținut unei familii nobile cu origini germane. 

Casa a fost ridicată începând din secolul 15, avea inițial un singur nivel și a fost preluată de familia Filstich în 1595. Petre Filstich (seniorul) a fost starostele breslei argintarilor – ca fapt divers, în 1568 apare în fața unui judecător pentru că a bătut o calfă. Semn că nu era foarte cumsecade, deci poate nu tocmai invidie era ceea ce-i nutreau concetățenii. Totuși, fiul lui, Petre Filstich jr, a ridicat un ancadrament (un chenar decorativ al ușii) pe care sunt inițialele lui, “PE FIL”, anul 1597 și inscripția latină de care vorbeam mai sus, iar deasupra lor blazonul familiei – un inorog cabrat, care se păstrează și azi. Acest ancadrament este unic între sculpturile secolului 16 care s-au păstrat în Cluj prin calitatea execuției și a detaliilor.

De ce avea blazon o familie care nu era de nobili ? Pentru că era o familie foarte bogată. În primii ani după 1600 Petre Filstich a luat în arendă monetăria Clujului. Astfel încât, câțiva ani mai târziu, el deținea, pe lângă această casă, încă 3 (două tot în Piața Unirii de azi, una în cetatea veche). De asemenea, la vremea aceea pentru această casă a fost plătit cel mai mare impozit, între toate clădirile din Piața Centrală. Mai merită spus că pe-aici au trecut, de-a lungul anilor, o mulțime de personalități. Printre care și contele Dionisie/Denes Bánffy, cu ocazia căsătoriei lui cu sora principelui Báthory, Ana (care mai târziu a fost acuzată de vrăjitorie, ca și verișoara ei, Elisabeta, și de faptul că ar fi fost amanta propriului său frate), potrivit printransilvania.

A fost fotografiată recent de către un clujean iar pozele au fost publicate pe grupul de Facebook intitulat ,,Amintiri din Vechiul Cluj.”

,,Recent am trecut prin Piaţă a Unirii, si la nr.27 linga Farmacia Hinz am admirat intrarea si balconul minunat a casei numită casa Filstich-Kemeny, o familie germană. A fost o familie nobiliară, extrem de bogată. Casa are o istorie bogata. A intrat in posesia familiei in anii 1595 si probabil atunci a fost reamenajata.  În secolul 18, casa ajunge în posesia familiei Kemény. Este o casa de stil baroc tirziu,” a povestit bărbatul. 

,,Am locuit aproape, am crescut acolo, am trecut de sute de ori prin fața ei, dar fara a ști nimic. Doamne câte nu știm!” a răspuns o femeie.

casa-veche-noua-cluj.jpg

casa-noua-veche-cluj.jpg


Comentarii Facebook