Vineri 18 Octombrie

,,Și domni și oameni de la țară”. Fotografie de colecție cu Piața Mihai Viteazul din 1936 / Clujenii au devenit nostalgici la vederea pozei


Oameni simpli, îmbrăcați elegant și cu bun gust, sunt siluetele care se pot observa într-o poză din Piața Mihai Viteazul din anul 1938, alături de diferite tarabe construite din lemn și tablă.

Fotografia făcută acum 86 de ani a fost publicată pe o rețea de socializare unde a stârnit sute de reacții și a adunat zeci de comentarii. 

,,Am prins şi eu această piață.Era cam prin anii 50-60…”, a răspuns o clujeancă.

,,Ce fain ..se văd în poză și domni și oameni de la țară”, a scris un bărbat.

,,Îmi aduc aminte de configurație când era târg de toamnă și vindeau must rece sau cald”, a explicat un utilizator.

Cum a apărut Piața Mihai Viteazul

Piaţa Mihai Viteazul a fost considerată „inima” comerţului clujean. În 1904, Piaţa Mihai Viteazul era aproape la fel de animată ca şi în ziua de astăzi. Mulţime de oameni elegant îmbrăcaţi se perindau pe aleile pieţei, zona ei centrală fiind ticsită de comercianţi. Aceştia aveau standuri din lemn acoperite cu prelată, pentru protecţia legumelor şi fructelor, potrivit romanialibera.

În 1919, drept omagiu adus primului unificator al României, numele pieţei a fost schimbat, ea devenind Piaţa „Mihai Viteazul”. Cu toate acestea, în comunitatea maghiară din Cluj, chiar şi azi piaţa continuă să fie cunoscută sub denumirea iniţială.

Prin 1950, arhitectura a început să se schimbe, piaţa suferind transformări majore. Astfel, în a doua decadă a secolului XX, piaţa a intrat într-un amplu proces de sistematizare.

333.jpg

Comentarii Facebook