Miercuri 18 Decembrie

Strada Barițiu era o oază de verdeață în anii 1960! Clujul arăta ca o stațiune estivală. Ce se mai poate face în ziua de azi - FOTO


Strada Barițiu, pe latura cu Parcul Ion Luca Caragiale, a fost o oază de verdeață în anii 60, dar și mai târziu. 

Perspectivă a Pieței Mihai Viteazu, văzută de pe strada Barițiu (zona ”Casa de modă"), intersecția cu strada Horea și strada Doja, de pe partea cu Palatul Telefoanelor - actualul parc Ion Luca Caragiale. Începutul anilor '60”, scrie un utilizator al grupului Amintiri din Vechiul Cluj.

Adevărul este că până în anii 2000, Canalul Morii dădea viață acelei zone. Gheorghe Funar a decis să fie acoperit pentru a face parcări și strada Barițiu a devenit un spațiu gri.

Primăria Cluj-Napoca discută acum să decoperteze Canalul Morii și să readucă cursul de apă la lumină.

Proiectul privind reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba. De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp. Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea  unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat. 

Printre propunerile primite de la participanții la dezbatere se mai numără amenajarea unei căderi de apă în zonă, punerea în valoare a Canalului Morii printr-o „undă de lumină”, folosirea de materiale ecologice în parc, de tipul „green concrete”, amplasarea unei toalete publice în parc, dar și o propunere-experiment: închiderea circulației auto pe strada Barițiu în weekend, cu păstrarea circulației tramvaiului.

Dezbaterea privind amenajarea zonei Barițiu a avut loc în februarie 2020, fiind o fază preliminară, fără să se fi făcut pași concreți, din păcate, pentru demararea efectivă a unor lucrări. 

Dezbatere CIIC: Noul parc Caragiale aduce mai mult spațiu verde și descoperirea tronsonului de pe Barițiu al Canalului Morii

Comentarii Facebook