Vineri 18 Octombrie

Traficul din centrul Clujului avea ,,puțină aglomerație” încă de acum 65 de ani: ,,Cam acesta era decorul rutier urban în acei ani”


O imagine publicată de pasionații de fotografie surprinde o zi aglomerată din Cluj-Napoca, din anul 1959, din zona Sora.

Orașul nu este aglomerat doar de azi, de ieri, în fotografie se pot observa mai mulți oameni care așteaptă troleibuzul de pe linia 4, care circula între Piața Gării și vama Someșeni, actualul pod IRA. Pe lângă aceștia, alte câteva zeci de oameni se plimbă agale pe trotuar. 

Pe carosabil, mai multe mașini și troleibuze, inclusiv un tractor, își vedeau de drum, într-o zi aglomerată care amintește, măcar puțin, de aglomerația și nebunia din traficul actual. 

,,Puțină aglomerație în față la Sora. În imagine apare un troleibuz de pe linia 4, care făcea legătura între Piața Gării și vama Someșeni (actualul pod IRA). Aceasta a fost prima linie de troleibuz înființată la Cluj, în anul 1959,” au explicat, pe o rețe de socializare, pasionații de fotografie. 

Secțiunea de comentarii a fost asaltată de răspunsuri lăsate de clujenii nostalgici: 

,,Troleibuz TV-2E, Autobuz TV-20, tractor UTOS (probabil), FIAT 650, Skoda 1000MB, un Renault 16 în dreapta, un microbuz TV-4 în spate planul doi...cam acesta era decorul rutier urban în acei ani. Amintiri!”, a scris un bărbat.

,,Era mai bine înainte, simplitate bun simț, oame educați, buni la suflet, cuminți și caracter frumos….”, a răspuns un utilizator. 

,,Linia de troleibuz din Cluj a fost prima dată înfiinţată în 1957, cu vehicule "bricolate" pe plan local, din vechi autobuze mici interbelice. Datorită slabei fiabilităţi şi a aglomerării peste măsură, circulaţia a fost sistată însă după scurt timp. S-a reluat abia după ce au devenit disponibile troleibuze noi fabricate la Bucureşti, adică din 1959,” a precizat un clujean.


Comentarii Facebook