Duminica 8 Septembrie

Vă mai amintiți? Clujenii făceau coadă la înghețata lui! Turcul Daut Ismail avea cea mai bună înghetață din oraș- FOTO


Nostalgia chioșcului de înghețată al lui Daut Ismail din Cluj


Pe străzile pietruite ale Clujului, într-o epocă demult apusă, pe timpul lui Ceaușescu, când oamenii nu prea găseau niciunul din alimentele preferate, un chioșc de înghețată și-a câștigat renumele datorită deliciilor sale răcoritoare.

Chioșcul lui Daut Ismail, situat pe strada Pata, a devenit un loc emblematic pentru locuitorii orașului, fiind recunoscut pentru cea mai bună înghețată din Cluj.

Comentariile celor care își amintesc acele vremuri oferă o imagine clară a impactului pe care acest chioșc l-a avut asupra comunității. Un clujean  ne povestește cu mândrie: „N-ai trăit tu pe vremea când făcea bunicul meu înghețată pe strada Pap (Paris), să fi văzut atunci înghețată adevărată!” Deși își amintește cu drag de înghețata bunicului său, recunoaște că înghețata lui Daut Ismail era incredibilă.

„Nu este doar opinia mea, te poți uita și la poze, dar și din comentarii poți afla,” spune unul dintre internauți. „Noi, maghiarii, îi spuneam pe atunci 'Turcul', și înghețata făcută de el era chiar fenomenală”. Toate aceste mărturii arată  clar că Daut Ismail nu era doar un simplu vânzător de înghețată, ci o figură respectată și iubită în comunitate.

„Pe strada Paris era Bilal Zaim parcă, care făcea înghețată la fel de bună,” adaugă Adalbert Kun, subliniind că mai mulți maeștri ai înghețatei au contribuit la istoria dulce a Clujului. Însă, Daut Ismail rămâne cel mai memorabil, înghețata lui fiind amintită cu drag de cei care au avut norocul să o guste.

Oamenii își amintesc cu drag:  „La Turcu! O înghețată minunată! Și marțipan, și halvita, și bomboane fondant, toate făcute cu măiestrie și mult drag! Amintiri frumoase!” .

Chioșcul de înghețată al lui Daut Ismail nu era doar un loc unde se vindea înghețată. Povestea lui rămâne vie în amintirile clujenilor celor care au avut privilegiul de a gusta din deliciile sale, demonstrând că unele lucruri, deși trecătoare, rămân veșnic în inimile celor care le-au trăit. 

Comentarii Facebook