Vă mai amintiți? Clujenii făceau coadă la înghețata lui! Turcul Daut Ismail avea cea mai bună înghetață din oraș- FOTO
Nostalgia chioșcului de înghețată al lui Daut Ismail din Cluj
Pe străzile pietruite ale Clujului, într-o epocă demult apusă, pe timpul lui Ceaușescu, când oamenii nu prea găseau niciunul din alimentele preferate, un chioșc de înghețată și-a câștigat renumele datorită deliciilor sale răcoritoare.
Chioșcul lui Daut Ismail, situat pe strada Pata, a devenit un loc emblematic pentru locuitorii orașului, fiind recunoscut pentru cea mai bună înghețată din Cluj.
Comentariile celor care își amintesc acele vremuri oferă o imagine clară a impactului pe care acest chioșc l-a avut asupra comunității. Un clujean ne povestește cu mândrie: „N-ai trăit tu pe vremea când făcea bunicul meu înghețată pe strada Pap (Paris), să fi văzut atunci înghețată adevărată!” Deși își amintește cu drag de înghețata bunicului său, recunoaște că înghețata lui Daut Ismail era incredibilă.
„Nu este doar opinia mea, te poți uita și la poze, dar și din comentarii poți afla,” spune unul dintre internauți. „Noi, maghiarii, îi spuneam pe atunci 'Turcul', și înghețata făcută de el era chiar fenomenală”. Toate aceste mărturii arată clar că Daut Ismail nu era doar un simplu vânzător de înghețată, ci o figură respectată și iubită în comunitate.
„Pe strada Paris era Bilal Zaim parcă, care făcea înghețată la fel de bună,” adaugă Adalbert Kun, subliniind că mai mulți maeștri ai înghețatei au contribuit la istoria dulce a Clujului. Însă, Daut Ismail rămâne cel mai memorabil, înghețata lui fiind amintită cu drag de cei care au avut norocul să o guste.
Oamenii își amintesc cu drag: „La Turcu! O înghețată minunată! Și marțipan, și halvita, și bomboane fondant, toate făcute cu măiestrie și mult drag! Amintiri frumoase!” .
Chioșcul de înghețată al lui Daut Ismail nu era doar un loc unde se vindea înghețată. Povestea lui rămâne vie în amintirile clujenilor celor care au avut privilegiul de a gusta din deliciile sale, demonstrând că unele lucruri, deși trecătoare, rămân veșnic în inimile celor care le-au trăit.
4 Comentarii
Prelucrarea zaharului in Europa au introdus-o spaniolii si italienii. Ulterior, dupa aparitia masivei productii de zahar provenit din Caraibe, tot ei au perfectionat producerea de zaharicale. Comunitatea albaneza din sudul Italiei a adus in Europa de Sud-Est prelucrarea zaharului. Albanezii (mai ales cei din Kosovo) au devenit repede cei mai mari specialisti… Citeste mai departe
DA LA CE NU ERA COADĂ?
Da, boilor, "turcul" care de fapt era de origine albaneza... Macar sa va documentati mai bine! Desi nu conteaza ce natie era, inghetata era buna... :)
@iii: .