Ziua în care Clujul a fost rănit: 2 iunie 1944. Imagini istorice - FOTO
Clujul a fost bombardat de americani în 2 iunie 1944, fiind distruse în mare parte Gara și strada Horea.
Clujul era sub control fascist și maghiar, iar Gara era un obiectiv strategic.
Gara Cluj a fost bombardată de americani în 1944. Clădirile de pe Horea au fost distruse - FOTO
În 2 iunie 1944, bombardamentul al Forțelor Aeriene ale SUA a afectat gara și împrejurimile sale într-o fâșie de 600-700 de metri lățime. O porțiune semnificativă din clădirea gării s-a prăbușit.
După bombardamente, soldații au fost masați în zonă pentru a face curățenie.
Gara a fost refăcută ulterior, iar în 1959 a fost pusă în funcțiune prima linie de troleibuz din Cluj-Napoca, care a făcut legătura cu actualul Mărăști.
Ce spun istoricii despre bombardarea Clujului
În cartea ”Clujul rănit”, Papp Annamária, Rohonyi D. Iván, vorbesc despre acele zile și modul în care s-a refăcut zona.
”Un alt aspect pe care autoarea cărții îl accentuează este necesitatea cunoașterii istoriei urbei nu numai din punct de vedere strict istoric, ci și ca o modelare civică în adevăratul sens al cuvântului. Nu o dată am amintit și eu în diverse ocazii necesitatea cunoașterii trecutului orașului nostru, pentru că dacă îți cunoști orașul unde trăiești și-ți desfășori activitatea, îl respecți altfel, și de ce nu, poți chiar să-l iubești. Lucrarea de față e o carte utilă, necesară și instructivă pentru toți locuitorii Clujului și nu numai, fie tineri sau cu mai mare experiență de viață”, a spus istoricul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.
”În ziua aceea fatidică Clujul a fost rănit. Această rană, în sensul fizic, la propriu, al cuvântului nu s-a putut vindeca nici după decenii, nemaivorbind de rănile sufletești, care au rămas pentru totdeauna. Case și agoniseli de-o viață, realizate cu atâta trudă, au devenit mormane de moloz. Mulți supraviețuitori au avut norocul că nu și-au pierdut viața sub dărâmături, sau că nu au fost nimeriți de schije”, a scris și Gaal György.
Foto: Fotofilm Cluj
7 Comentarii
Propun să mutăm statuia lui Mihai Viteazul la depou și în locul ei să înălțăm una a eliberatorilor din aer. Ce s-ar mai bucura UE & associates!
apropo, in imagine sunt membri ai formatiunilor de munca obligatorie, recrutati din randul etniilor "conlocuitoare" nemaghiare
@nelu v.: mă miram de ce sunt atît de frumoși.
a fost un "terror bombing" clasic, fara valoare tactica, darmite strategica; daca voiau sa afecteze transporturile militare loveau triaje si noduri de CF, nu cladirea garii si zonele invecinate
@nelu v.: Pe la gară veneau trenurile. Era de ajuns. Nu erau aia niste prosti
@nelu v.: Pe vremea respectiva, in ciuda faptului ca americanii aveau celebrele vizoare Norden, bombardamentele nu erau din cale afara de precise. Din cauza asta se si faceau in majoritatea cazurilor bombardamente-covor. Mare lucru ca au atins doar gara si strada Horea, puteau rade tot pana in centru.
@Sergiu: precum în Dresda - civilizația în acțiune:
We saw terrible things: cremated adults shrunk to the size of small children, pieces of arms and legs, dead people, whole families burnt to death, burning people ran to and fro, burnt coaches filled with civilian refugees, dead rescuers and soldiers, many were calling and looking for their… Citeste mai departe