Academicianul clujean Ioan-Aurel Pop spune lucrurilor pe nume: „Disprețul unor țări UE față de România a devenit politică de stat”


Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop a declarat la un simpozion internațional, desfășurat în Aula Academiei Române, că extinderea Uniunii Europene a fost vreme îndelungată oprită pentru popoarele din Est. 

A vorbi astăzi despre lărgirea Uniunii Europene poate să le pară unora de prisos. Dar împrejurările sumbre de acum nu trebuie lăsate să domine mult timp. Lărgirea Uniunii Europene a fost vreme îndelungată împiedicată și chiar oprită pentru popoarele din Est. Prima piedică a fost regimul comunist. Apoi, după 1989, aceste țări și popoare nu erau pregătite pentru clubul celor aleși, nu îndeplineau condițiile de aderare”, a declarat președintele Academiei Române. 

De asemenea, Ioan-Aurel Pop a mai precizat că dintre popoarele aflate dincolo de Cortina de Fier au fost preferate cele situate mai aproape de Occident și care erau catolice și protestante. 

România și Bulgaria, țări foste comuniste și ortodoxe, au fost primite în UE abia în 2007, după multe negocieri, opoziții și comentarii discriminatorii. Cele mai vehemente voci contra României și Bulgariei au venit din partea țărilor germanice și nordice, țări care, prin elitele lor (și nu neapărat prin vocea opiniei publice), se consideră ultracivilizate și care privesc cu dispreț popoarele de periferie și fără istorie. Faptul că România și Bulgaria nu se află azi integral în Spațiul Schengen este cauzat de aceleași prejudecăți devenite politică de stat în anumite țări (Austria, Țările de Jos), care îi privesc cu dispreț pe acești pioni nesemnificativi ai Europei”, a mai spus Ioan-Aurel Pop, notează jurnalul.ro. 

Ioan-Aurel Pop a participat la simpozionul internațional „Penser l’Europe, s-a desfășurat în Aula Academiei Române, pe data de 3 octombrie 2024. Tema ediției a fost „Până unde se poate extinde Uniunea Europeană fără a-și pierde identitatea și, prin urmare, unitatea sa?”.


Comentarii Facebook