Miercuri 25 Decembrie

Expoziția începutului de an la Cluj! Pictorița Vera Dan prezintă la Muzeul de Artă tablouri realizate după o tehnică unică - FOTO


Pictorița clujeană Vera Dan va expune din 9 februarie, la Muzeul de Artă din Cluj, o serie impresionantă de tablouri realizate în ulei pe pănușă, pe baza unei tehnici personale.

Știri de Cluj a discutat cu artista și a aflat unele amănunte interesante despre opera ei. 

Cum începe povestea pictorului Vera Dan?

Îmi amintesc, cam la 5-6 ani mi-am început cariera de artist fircălind cu creioane colorate fie pereții camerei, in jurul pătuțului meu, după care eram aspru certată și chiar pedepsită, dar degeaba, că nu mă puteam abține.

Serios, cam prin clasa a V-a când am fost la Liceul de Arte Plastice, având zilnic ore de atelier  (desen, pictură, modelaj …) învățam zilnic lucruri noi  A, B, C-ul artelor vizuale.

Și în artele vizuale lucrurile trebuiesc începute cât mai devreme, neștiind la aceea oră că voi găsi plăcerea în pictură.

Ce ați fi făcut, dacă nu erați pictor?

Dacă nu ajungeam pictor, aveam posibilitatea să-mi dezvolt alte aptitudini artistice, cum ar fi design de interior, creație vestimentară, restaurări mobilier și obiecte din lemn.

WhatsApp Image 2023-02-07 at 10.19.43 (4).jpeg

În 1993.,la discoteca Bianco e Nero am făcut prima parada de modă din Cluj, după Revoluție.

Aveți un mentor in pictură? Sau artiști care v-au marcat parcursul creativ?

Desigur, primul mentor și profesor în atelierul căruia am crescut din punct de vedere artistic a fost maestrul  Aurel  Ciupe și  soția lui, Maria Ciupe, care m-au inițiat în tainele, în tehnica țesutului și a tapiseriei. Am urmărit cromatica maestrului Ciupe, felul cum aplica culoarea pe pânză , tușa….

Mă simt apropiată de stilul pictural al lui Grigorescu, lejeritatea cu care scoate în evidență trăsăturile portretelor, ale figurii umane, precum și prezența inconfundabilă a omului și a animalului în natură.

Dintre artiștii contemporani romani, îl apreciez pe Adrian Ghenie.

Vă lasați influențată de părerea celor din jur?

Apreciez criticile pertinente, nu apreciez criticile unora care n-au fost în viața lor într-un muzeu de arta.

WhatsApp Image 2023-02-07 at 10.19.43 (3).jpeg

Nu am șablon în ceea ce privește sursa de inspirație, mă poate inspira de exemplu un muc de țigară ce plutește într-o baltă, un deșeu de aluminiu distorsionat abandonat pe un pervaz de fereastră, o urmă pe zăpadă, chiar și de noroi … 

Care sunt sursele de inspirație care vă influențează munca artistică?

Câteodată îmi vine inspirația privind o ramă goală. Pentru mine, sursa de inspirație e tot ceea ce ne înconjoară, orice apare vizibil datorită existenței luminii, aceasta dă naștere unor povești pictorale.

Se poate trai în România din arta?

În România trebuie lucrat duplicitar, adică lucrezi pentru arta sau lucrezi pentru bani, adică trebuie lucrat mai explicit teme simple (flori, peisaje, natura statica). Pentru arta pot fi folosite aceste teme, dar în stil abstract.

Un artist poate trai din arta lucrând la comanda, în general, portrete.

Ați avut moment grele în viața de artist?

Sigur că în viață am avut si moment grele, viața unui artist e mereu într-o competiție.  Pentru a fi vizibil trebuie să muncești  mult, să cauți să experimentezi, în momentul în care nu scoți ceva nou pe piața vei fi marginalizat, devii plictisitor, nu ți se vor deschid ușile galeriilor. Și asta doare. Artistul trebuie să muncească mult, doar sa câstigă.  O idee trebuie să se materializeze într-o imagine, apoi se nasc noi și noi idei, pe care trebuie să le finalizezi. Pentru asta ai nevoie de multe, multe schițe.

WhatsApp Image 2023-02-07 at 10.19.43 (1).jpeg

Pot spune ca acum folosesc figura umană în multe din compozițiile mele cu lejeritate, dar pentru asta am lucrat și am făcut mii și mii de studii după figura umană si crochiuri (n.red. desene rapide cu principalele trăsături ale unei figuri) dupa model. La fel se procedează și la portret . Lucrul la un portret precede ani de studiu după figura umană.  Pentru toate acestea trebuie lucrat mulți, mulți ani.

Ce surprize pregătiți iubitorilor de artă?

În anul 2000, am înregistrat la OSIM tehnica ”Lucrări de pictură ulei pe pănușa”, lucrări în această tehnică vor fi expuse la expoziția de la Muzeul de Arta, din perioada  9 februarie – 5 martie 2023

De asemenea, colaborez cu Asociația Derzelas prin cursuri de terapie prin arta pentru persoane cu dizabilitati.

WhatsApp Image 2023-02-07 at 10.19.43.jpeg

Comentarii Facebook