Duminica 22 Decembrie

La mulți ani, Victor Rebengiuc! Marele actor român a împlinit astăzi onorabila vârstă de 90 de ani


Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai îndrăgiți actori din România, împlinește astăzi, 10 februarie, onorabila vârstă de 90 de ani. 

Actorul s-a născut la București pe data de 10 februarie 1933, iar în 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Cu toate acestea, prima sa reprezentație nu a avut loc pe o scenă din București, ci pe scena Teatrului Național din Craiova, unde a apărut în rolul lui Jack Worthing, din spectacolul „Bunbury” (Ce înseamnă să fii onest), de Oscar Wilde, în regia lui Val Mugur.

La București, actorul a debutat în 1957, pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, cu rolurile Pierre din „Nebuna din Chaillot” şi Jimmy din „Omul care aduce ploaia”. Între anii 1965 şi 1971, a jucat pe scena Teatrului Mic, iar din anul 1971 a revenit la Teatrul „Bulandra”.

Victor Rebengiuc a jucat în spectacole de renume, precum „Omul care aduce ploaia”, „Război şi pace”, „Un tramvai numit dorinţă”, „Lungul drum al zilei către noapte”,  „Hamlet”, „Regele moare” sau „Inimă de câine”. Mai mult, între anii 1990 şi 1995, actorul a fost rector al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, având, în perioada 1996-1998, și funcția de director al Teatrului „Bulandra”.

rebengiuc.jpg

Victor Rebengiuc a jucat în peste 50 de filme celebre

Victor Rebengiuc s-a remarcat și prin rolurile de excepție pe care le-a avut în filme de succes, precum „Pădurea spânzuraților”, unde interpreta rolul lui Apostol Bologa, și „Moromeții”, unde poate fi văzut în rolul lui Ilie Moromete

De asemenea, maestrul a colaborat cu regizori renumiţi, precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Piţa, dar şi cu tineri regizori, cum ar fi Cristi Puiu, cu care a lucrat pentru pelicula „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, filmul câştigând, în 2004, „Ursul de aurpentru scurtmetraj.

Victor Rebengiuc a fost distins, în 1967, cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-apentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Alte pelicule care dovedesc talentul actoricesc remarcabil al maestrului sunt: „Darclee”, „Castelul condamnaţilor”, „Profetul, aurul şi ardelenii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Înghiţitorul de săbii”, „Niki Ardelean, colonel de rezervă”, „Nunta mută”, „Medalia de onoare”, „Câinele japonez”, „Tatăl fantomă”.

Premiul Gopo pentru întreaga carieră

A câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul din filmul „Medalia de onoare”, la ediţia cu numărul cinci a galei Premiilor Gopo.

La 12 aprilie 2011, a primit premiul pentru Excelenţă la Gala Premiilor VIP. În martie 2014, prestaţia sa din „Câinele japonez” a fost răsplătită cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal. În acelaşi an, UNITER i-a acordat Premiul de Excelenţă. Marelui actor i-a fost decernat, la 15 aprilie 2013, Premiul de excelenţă la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, iar la 16 mai 2016, Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat Premiul Academic.

La 19 octombrie 2017, Preşedinţia României i-a conferit actorului Victor Rebengiuc Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar în 2022, i-a fost decernat Premiul Gopo pentru întreaga carieră. Mai multe interviuri acordate de actor au fost adunate în volumul „De-a dreptul. Victor Rebengiuc”, cartea fiind realizată de criticul de teatru Mihaela Michailov, în colaborare cu Simona Chiţan.

În 2008, editura Humanitas a lansat cartea Victor Rebengiuc - Omul şi actorul”, scrisă de Simona Chiţan. Victor Rebengiuc este căsătorit, din 1965, cu actrița Mariana Mihuţ, pe care a întâlnit-o în timpul filmărilor pentru pelicula „Pădurea spânzuraţilor”. Cei doi actori au un fiu, Tudor, care este arhitect, și sunt bunicii unui băiat, Mircea Maxim, potrivit Agerpres.

Citește și: Victor Rebengiuc şi-a anunţat retragerea din teatru: „Trupul nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferinţă, e greu”

Comentarii Facebook