O clădire EMBLEMATICĂ din centrul Clujului va fi, în sfârșit, restaurată: Obiectiv turistic important al Clujului, ce merita demult renovarea


Restaurarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, parte dintr-un proiect major de 280 milioane de euro

Guvernul României a început demersurile pentru realizarea sau restaurarea a 14 obiective culturale și istorice esențiale, iar printre acestea se numără și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Acesta va beneficia de restaurare și punere în valoare, alături de alte locații importante din țară. Proiectul, cu un buget de 280 milioane de euro, va fi realizat cu ajutorul unui împrumut de 140 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și cofinanțare de la statul român.

„Clădirea nu a fost construită pentru a fi muzeu, inițial, ea a fost o casă privată, ridicată la începutul secolului 19 de maiorul Dániel Petrichevich-Horváth. Un mare iubitor de teatru și de cultură, acesta spera să o transforme într-un centru care să coaguleze viața culturală a Clujului.

În anul 1933 are loc deschiderea Muzeului de Antichități, de pe lângă Institutul de Studii Clasice, iar din anul 1963 ia oficial naștere actualul muzeu de istorie” spun reprezentanții muzeului pe site-ul instituției.

Proiectul renovării celor 14 obiective culturale și isotirce a mai fost anunțat o dată în 11 martie 2024, de ministrul Culturii, Raluca Turcan, care a spus la acel moment că că Guvernul României a aprobat printr-un memorandum, în 7 martie 2024, un nou program de investiții, care include și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Este vorba despre programul Temelii culturale, pe care l-a propus pentru salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri noi, cu destinație culturală. Raluca Turcan a menționat atunci că investițiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.


Screenshot 2024-12-04 154020.png

Lista completă a obiectivelor culturale și istorice din proiect:

  1. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
  2. Opera Națională din București – Restaurare
  3. Biblioteca Batthyaneum – Alba Iulia
  4. Muzeul Național Constantin Brâncuși – Târgu Jiu
  5. Muzeul Național de Artă Contemporană – București
  6. Ateneul Român – Restaurare interioară
  7. Vila Regina Maria – Mamaia, Constanța
  8. Muzeul George Enescu – Teșcani, Bacău
  9. Casa Samurcaș – Muzeul Național al Țăranului Român
  10. Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni – Iași
  11. Vila arhitectului Paul Gottereau – București
  12. Muzeul Național „Grigore Antipa” – București (nou corp)
  13. Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu” – Muzeul Național „George Enescu”
  14. Administrația Fondului Cultural Național – București

Aceste lucrări vor fi implementate pe o perioadă de 8 ani, începând cu 2025 și până în 2033. Proiectul este menit să conserve patrimoniul cultural național și european, iar Clujul va juca un rol important în acest demers, cu restaurarea unui muzeu de mare importanță istorică și culturală.


Comentarii Facebook