Miercuri 18 Decembrie

Scriitorul Stelian Tănase vine la Serile ”Clujul Cultural”, pentru o discuție care se anunță incendiară


Scriitorul Stelian Tănase va fi prezent marți, 28 martie, de la ora 18.00, la nouă ediție de marcă din seria de evenimente „Serile Clujul Cultural”. 

Editura Corint, în parteneriat cu site-ul Clujul Cultural și Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj (BCU) va organiza acest eveniment cultural, începând cu ora 18:00, la BCU, în sala Ioan Mușlea (str. Clinicilor, nr.2).

Întâlnirea cu Stelian Tănase va pleca de la o discuție despre „Negustorul de antichități”, cel mai nou roman publicat de autor la Editura Corint, în colecția Corint Fiction, coordonată de Ana Antonescu.

Alături de autor vor participa Vergiliu Țârău (profesor de istorie la UBB) și Victor Cubleșan (critic literar). 

Discuția va fi moderată de jurnalistul Tiberiu Fărcaș.

Romanul „Negustorul de antichități” explorează lumea puțin cunoscută și plină de mistere a colecționarilor și negustorilor de antichități, având în centrul său un personaj balzacian, Candid Ițescu.

Povestea lui Candid Ițescu, un negustor de antichități care și-a agonisit colecția ca un avar, de-a lungul timpului, fie luând pe nimic obiecte de artă de la cei care fugeau în străinătate în vremea comunismului, fie de la nomenclaturiștii care, după 1989, scăpau de averi ca să aibă din ce trăi, cel puțin în anii 1990. Un personaj caricatural, care își dorește să doneze statului colecția la sfârșitul vieții, dar este împiedicat de propriii copii, care ar fi astfel dezmoșteniți – ca atare, plătesc un medic și un avocat să-l declare pe tatăl lor nebun. În cele din urmă, negustorul moare și agoniseala îi este risipită la licitații.

Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, realizator de televiziune, profesor universitar. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a participat activ la evenimentele din decembrie 1989, devenind o personalitate de referință a societății civile românești. A fost primul președinte al Grupului pentru Dialog Social, vicepreședinte al Partidului Alianța Civică, Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune, fiind în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice.

Opera sa cuprinde lucrări de ficțiune (literatură), texte de nonficțiune (științe politice, istorie, cercetarea arhivelor) și volume de memorialistică.

4.png

Comentarii Facebook