Sectorul cultural din Cluj-Napoca este la pământ, concertele se anulează pe bandă rulantă: „Am vândut 5 bilete”
Sectorul cultural din Cluj-Napoca este la pământ, iar majoritatea trupelor care vor să țină un concert în oraș nu mai au nicio șansă să facă asta, fără să piardă bani. Asta susține Ștefan Zăhărescu, un organizator de evenimente din oraș, care spune că a ajuns în situația să anuleze din ce în ce mai multe concerte.
El a explicat că imediat după pandemie, vânzările de bilete din toată România au căzut, iar în timp ce unele orașe își revin încet, Cluj-Napoca merge în direcția opusă. „De departe, cea mai mare cădere liberă pe care o putem observa este Cluj-Napoca. Fără discuție. L-am putea numi studiu de caz” a afirmat acesta.
Organizatorul de concerte a spus că a ajuns în situația în care abia se mai vând câteva bilete: „În ce nu este un caz singular, sunt nevoit să anulez un eveniment în Cluj-Napoca, datorită vânzării extraordinar de slabe. [...] Am vândut 5 bilete, prietene. De o luna. Asta, cel puțin pentru mine, e o premieră”. El mai vorbește despre unii artiști care în trecut vindeau toate biletele și care acum se chinuie să nu piardă bani: „După pandemie au mai fost situații în care artiști pe care i-am bookuit 'premergător' în Cluj făceau Sold Out fără probleme, iar ulterior nu au mai fost în stare să vândă nici 70 de bilete”.
Ștefan Zăhărescu vine cu mai multe motive care au adus Cluj-Napoca într-o asemenea situație. El spune orașul a ajuns să fie cel mai scump din România, iar o mare parte din oameni nu își permit să mai meargă la concerte. Acest lucru s-ar datora IT-iștilor: „O parte din dezvoltarea acestui oraș este pur artificială. Dezvoltarea sectorului IT a devenit partener de afaceri cu lăcomia oamenilor, dezvoltând cerințe și așteptări economice realiste DOAR pentru o mică parte din locuitori, implicit cei din sectorul IT” a spus acesta.
Un alt fenomen care a adus sectorul cultural la pământ sunt invitațiile pe gratis la concerte: „Orașul a devenit sinonim cu invitații gratis. 70% din evenimentele din Cluj funcționează pe acest principiu. Pentru că altfel oamenii nu mai vin. Oamenii au fost răsfățați. [...] De ce să plătesc bilet la concert când oricum îl văd pe X sau Y gratis la vara” a explicat acesta.
Organizatorul a mai spus că acest lucru nu este unul recent: „Am vorbit cu colegi din formații ce se plâng de exact același lucru. Vânzarea pe evenimentele din Cluj este un dezastru. Și pot confirma, este un trend ce nu persistă doar de câteva săptămâni sau câteva luni”.
Însă, acest trend va avea un rezultat dezastruos pentru artiștii mici, la început de drum: „Nu putem să facem doar concertele cu artiștii mari. Din păcate, nici acelea nu mai sunt o garanție în ce privește succesul lor. Pe partea de underground, pe partea de artiști noi este aproape apocaliptic. [...] Artiștii ăia mari nu apar așa, brusc, peste noapte. Ei cresc. Odată cu publicul, într-un ecosistem sănătos. Fără acel ecosistem, nu vom putea vorbi de un viitor” a transmis Zăhărescu.
17 Comentarii
doar nu plătește din pzda masii
https://www.stiridecluj.ro/cultura-concerte-la-cluj/concertul-lui-adi-minune-la-cluj-s-a-lasat-cu-dedicatii-pe-bani-fara-numar-castellini-designerul-manelistilor-nu-s-a-zgarcit-ten-million-video
i.auzi, pai la manelisti e plin, la fuego a fost sold out si la altii nu vine lumea. pai de ce?
De cate ori am fost la teatru a fost aproape plin. Daca la casa de cultura vin producții slabe sau concerte modeste normal că nu merge lumea. Nu te duci numa sa mergi. Nu cred că dacă ii ceva bun și publicitate adegvata sa nu meargă lumea.
Ce vorbeste asta? Recent ati dat o stire ca la manelist la Wonderland se buluceau peste 3000 de platitori de bilete...
Daca tu faci evenimente si vrei sa ai un echilibru financiar, alterneaza si tu concertele cu artistii underground cu 70 de bilete vandute cu cei "comerciali" si atunci poti lasa biletul mai ieftin si la cei dintai...
Hai cu 4000 euro/mp. Daca adun bani de o garsoniera in Manastur, o sa am bani de concerte cand o sa ies la pensie.
Terminați ba cu IT-ul că astea ce pun gene și unghii cu toți banii la negru câștigă dublu decât un aitist mediu. Sunt 120 de mii de aitisti in toată țara, câți sa fie in Cluj sa tina ei orașul? Terminati-va cu aberațiile.
@Xxx: sa nu uitam că avem bis ițarii și interlopii care au devenit constructori și investitori, plus cei care au cumpărat apartamente și le dau in chirie, apoi funcțiile din stat, primărie cu salarii prea mari. Etc
@+ mai e și curentul ăsta cu Low buy year, nu știu dacă n-are vreo legătură sau doar vremea nașpa e de vină:
@LOW BUY YEAR KA AM RATA DE 5000 DE LEI LA APT IN MANASTUR:
Dacă ai 2 sau 3 camere - o soluție ar fi sa mai primești pe cineva lângă tine cu 1.000 de lei pt o cameră.
Îți mai degrevezi din rată și ajuți și pe cineva
mda, asta la voi la casa de cultură a studenților. yote că-n formspace a fost măcel, sold out la Bosqito, Cargo, Faun, etc.
casa p..ii a indivizilor m-au fierdut, după multe prezențe la ei, după ce nu mi-am putut ocupa locul din cauza unei courve bătrâne care s-a așezat hoitul obez pe locul meu, însoțită de o altă hoașcă lângă ea, și nici cum nu… Citeste mai departe
@Să vă văd buzele rujate pentru Mircea Vintilă pe 23 fab, coțohârlelor! : Faun scrie pe masinile de gunoi ce circula prin oras.
Aici nu sunt oameni de cultură
Nici vorba doar nu au timp sunt ocupați cu strânsul chiriilor
Iar alții cu plata chiriilor și ratelor la bancă
Votați Boc
S-a schimbat doar macazul. La concertele de manele, care sunt din ce in ce mai multe, e bataie pe bilete
Astea is baliverne. Dupa pandemie locatiile or inceput sa vanda cam dublu numarului de bilete fata de cat spatiu aveau. dupa un an 2 de asta lumea se cam satura sa dea bani pe bilete sa stea intr-o inghesuiala de abia poti sa respiri.