Un academician clujean, manager al Muzeului Național de Istorie. El preia conducerea în urma dispariției tezaurului
Ovidiu Țentea, un academician din Cluj-Napoca, a ajuns manager al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) după ce fostul director Ernest Oberlander-Târnoveanu a fost concediat în ianuarie, 2025. Acesta a fost dat afară după ce tezaurul dacic a fost furat dintr-o expoziție ținută în Olanda.
Conform prezentării pe care MNIR a făcut-o pentru Țentea, acesta este cel mai calificat om care poate ocupa funcția de manager, fiind un cercetător apreciat. „Este un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice și arheologiei, cu o experiență profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie și management al patrimoniului cultural” a spus MNIR despre Ovidiu Țentea.
Istoricul a absolvit Universitatea Babeș Bolyai în 1997 și a terminat doctoratul în Istorie Antică și Arheologie în 2008, după care și-a continuat studiile postdoctorale la Academia Română, până în 2013. El este autor și co-autor a cinci volume științifice și a publicat peste o sută de articole în revistele de specialitate, participând la 200 de conferințe specifice.
De asemenea, Țentea are și o experiență profesională de remarcat, după cum evidențiază MNIR: „A ocupat următoarele posturi: Cercetător științific grad II la Muzeul Național de Istorie a României (din 2003); Cercetător științific asociat la Centrul de Studii Romane, Universitatea Babeș-Bolyai (din 2007); Cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai (din 2023); Experiență anterioară ca muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei”.
Noul manager are și o experiență aparte în ceea ce privește istoria Daciei, el fiind responsabil de mai multe expoziții importate: „Sarmizegetusa – Primul oraș al Daciei romane”, „România – Civilizații Suprapuse” și „Dacia Augusti Provincia”.
0 Comentarii