Un deputat clujean cere ca toate operele lui Brâncuși să fie adunate într-un singur muzeu: „Va fi punct de referință pentru opera lui Brâncuși”


Deputatul clujean Remus Lăpușan cere ca toate lucrările lui Constantin Brâncuși din toată țara să fie adunate într-un singur muzeu: „Un punct de referință al artei românești”/„Este timpul să schimbăm această situație!”


Deputatul Remus Lăpușan (PSD) a susținut astăzi, 26 februarie 2025, în Parlamentul României o declarație politică prin care a subliniat necesitatea sprijinirii și promovării moștenirii culturale lăsate de Constantin Brâncuși. Acesta a atras atenția asupra faptului că operele marelui sculptor sunt mai respectate în străinătate decât în România și a îndemnat la o schimbare de atitudine.

„De multe ori, străinii acordă mai mult respect operelor marelui sculptor decât o facem noi, deși acestea reprezintă parte integrantă din identitatea noastră națională. Este timpul să schimbăm această situație.”

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” – un centru reprezentativ

În discursul său, deputatul PSD a propus ca Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, înființat în 2015 de către PSD, să devină un punct de referință pentru opera sculptorului.

„Am propus ca Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu să devină centrul unei colecții reprezentative a operelor artistului. Am solicitat ca toate muzeele din țară care dețin lucrări ale lui Brâncuși să contribuie la această inițiativă, donând lucrările către muzeul din Târgu Jiu, astfel încât să putem oferi publicului un punct de referință național pentru capodoperele marelui sculptor.”

Drepturile de autor și promovarea internațională

Un alt subiect important abordat de deputat este problema drepturilor de autor asupra lucrărilor lui Brâncuși, care în prezent sunt gestionate de societatea VISARTA.

„În prezent, reproducerea și utilizarea comercială a imaginii lucrărilor sale sunt restricționate de societatea VISARTA, ceea ce complică promovarea turistică a patrimoniului românesc. Drepturile de autor urmează să expire în 2028, dar cred că este nevoie de o implicare urgentă a autorităților pentru a prelua aceste drepturi și a facilita dezvoltarea unei strategii de marketing cultural, astfel încât operele lui Brâncuși să fie cunoscute și apreciate atât în țară, cât și în străinătate.”

Burse și programe pentru tinerii artiști

Deputatul PSD a susținut necesitatea promovării moștenirii lui Brâncuși în rândul tinerilor și a propus introducerea unor programe educaționale și burse dedicate.

„Am propus introducerea unor burse „Brâncuși” pentru studenți talentați, organizarea de tabere de creație și excursii tematice pentru elevi, astfel încât generațiile tinere să descopere și să ducă mai departe spiritul inovator al marelui sculptor.”

În încheiere, Remus Lăpușan a făcut un apel la autorități și la societate pentru a proteja și promova moștenirea culturală a lui Brâncuși.

„Este datoria noastră, a tuturor, să protejăm, să promovăm și să valorizăm această moștenire culturală unică. Operele lui Constantin Brâncuși sunt mai mult decât simple lucrări de artă – sunt expresia sufletului românesc.”

Comentarii Facebook