Duminica 22 Decembrie

Un obicei vechi de sute de ani are loc la Cluj, de Rusalii. S-a transmis din generație în generație


O localitate cu un adevărat potențial turistic, Mănăstirea, este cunoscută pentru monumentele și tradițiile sale. Spre exemplu, castelul Korniș, un monument istoric impresionant, și obiceiul ,,Împănatului Boului” sunt doar câteva dintre atracțiile care pun acest sat pe harta culturii tradiționale.

,,În comparație cu alte localități din județul Cluj, aici s-a păstrat o formă mai arhaică a acestui obicei, cu un puternic rol de inițiere. Aici, fetele trebuie încă să prindă boul de coarne pentru a-l stăpâni, o practică pe care n-o mai regăsim în alte sate din județ. Localnicii ne-au povestit că, în trecut, boului i se dădea să bea jinars pentru a fi mai „buiac”. Legenda spune că fata care reușea să stăpânească boul se va mărita în acel an,” conform paginii de Facebook Tradiții Clujene.

Cununi din spice de grâu la fiecare cruce din sat, se pun în Joia Rusaliilor, iar sâmbăta, fetele și feciorii, umblau pe câmp după flori. O floare asemănătoare cu margareta, ,,Ochiul Boului”, era culeasă de dimineață, urmând ca după-masa să facă cinci cununi din Ochiul Boului și frunze de nuc, urmând ca duminică dimineața să se mai pună bujori și trandafiri.  La final, cununa era pusă pe trei cărcane, care erau fixate să ajungă pe botul boului, urmând ca acesta să fie prins de către fete. Dacă acestea nu reușeau, feciorii terminau treaba. 

În Mănăstirea se umblă și cu turca, alături de ceterași. Este un aspect care dă unicitate obiceiului „Împănatul Boului”, pus în practică în această localitate. Pop Nicolae, în vârstă de 69 de ani, ne spune mai multe despre acest personaj: „Tot alaiul era însoțit de turcă. La noi îi zice turcă la capră. Era o bandă de muzicanți, alături de cel care purta turca. Iar cine arunca bani, îi culegea de jos și îi dădea la unul care era responsabil.”

Profesorul Rusu Pavel, localnic al satului Mănăstirea, acum în vârstă de 88 de ani, ne aduce la cunoștință că, odată cu aducerea acestui obicei  „Împănatul boului” în sat, groful Korniș l-a îndrăgit și a stabilit ca finalul procesiunii să fie în curtea castelului, unde să se desfășoare petrecerea: „Groful Korniș Karol, al IV-lea sau al V-lea, a îmbrățișat evenimentul, i-a încurajat, i-a ajutat și le-a spus că: „În final, veniți în curtea castelului, veniți pe aici și ne distrăm împreună.” Ăsta era un om mai mult pentru distracție, pentru vânătoare, nu era un om răutăcios!”

Obiceiul „Împănatul boului” se păstrează și astăzi în satul Mănăstirea. Acesta va avea loc duminică, 23 iunie,  va debuta cu slujba religioasă, iar la ora 12:30 va avea loc obiceiul pe ulitele satului. Apoi, cei prezenți se vor bucura de un spectacol folcloric,” mai povestește aceeași pagină de Facebook.

Foto: Împănatul boului (1970)/ Arhiva CJCPCT Cluj


Comentarii Facebook