Vineri 22 Noiembrie

Directorul revistei Tribuna a fost judecat pentru că a condus beat


Un scandal imens a pornit la revista culturală ”Tribuna” din Cluj-Napoca, între proaspăt numitul director, Mircea Arman, și redactorii săi.

La scurt timp de la instaurarea sa în postul de director al revistei, Arman a pornit un război cu redactorii revistei, instaurând o serie de reguli stricte care i-au nemulțumit pe aceștia. Ei erau obigați să lucreze în regim de fabrică: program de 8 ore pe zi, să se ponteze și să ceară bilete de voie când pleacă pe teren.

Mai mult de atât, acțiunile sale i-au îndepărtat pe majoritatea intelectualilor care colaborau cu revista, printre care și rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Nemulțumirile tot mai mari ale angajaților de la ”Tribuna” au fost grăite în discursul directorului TIFF, Tudor Giurgiu, care le-a luat apărarea acestora. Drept răspuns, Arman a luat decizia de a-i concedia pe trei dintre redactorii de bază, Pavel Azap, Claudiu Groza şi Ştefan Manasia, pe motivul că erau prea libertini și petreceau prea mult timp prin baruri.

În anul 2007, Mircea Arman a fost condamnat de către Judecătoria Cluj-Napoca la un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus un autoturism aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Incidentul pentru care a fost condamnat politicianul a avut loc în noiembrie 2001, iar în mașină se afla și prietena sa, Elena S..

Potrivit documentelor de la dosarul penal, fiola alcooltest, care era folosită la timpul respectiv, s-a înverzit în proporţie de 40 la sută. Pentru acest motiv ”organele de poliţie i-au solicitat lui Arman Mircea să se deplaseze la Clinica de Chirurgie 1 pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”.

Inculpatul (Mircea Arman – n.n.) a adoptat un comportament agresiv la adresa poliţiştilor, numindu-i analfabeţi şi ameninţându-i că vor fi daţi afară din poliţie, întrucât acesta este o persoană importantă - fost consilier al fostului preşedinte Ion Iliescu, apropiat al lui Antonie Iorgovan. Întrucât conduita agresivă a inculpatului a rămas lipsită de rezultat acesta a trecut la un ton mai împăciuitor încercând tranzacţionarea situaţiei”, se mai arată în sentinţă.

Redactorul șef s-a apărat susținând că la volan se afla fratele său, Marius Arman, însă probele de la dosar contrazic acest lucru.

Arman a făcut apel, care a fost judecat la Tribunalul Cluj, iar instanța a decis că fapta nu constituie un pericol social foarte mare, astfel înlocuid condamnarea cu o amendă în valoare de 700 de lei.

Judecătorii și-au motivat decizia în baza articolului 18, indice 1, din fostul Cod Penal, spunând că „inculpatul este profesor universitar şi pe lângă activitatea profesională şi publicistică deosebită, acesta a fost premiat la mai multe concursuri”.

Deși a scăpat doar cu o amendă, Mircea Arman a dat în judecată Statul Român şi a solicitat despăgubiri de 400.000 de lei, pe motiv că dosarul penal în care a fost cercetat şi judecat s-a soluţionat într-un termen de şapte ani, motivând cererea prin faptul că este „o persoană publică, politician şi scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al mai multor cărţi de referinţă în cultura noastră”.

Atât Judecătoria, Tribunalul, cât şi Curtea de Apel Cluj au respins cererea lui Arman, motivând că acesta nu a suferit prejudicii personale şi nici de imagine din moment ce a beneficiat de o sentinţă favorabilă, şi anume o amendă administrativă de 700 de lei.

Comentarii Facebook