Duminica 8 Septembrie

37 de reguli de bune maniere pe care trebuie neapărat să le cunoști pentru a fi considerat bine crescut


Codul Bunelor Maniere: 37 de reguli de bune maniere pe care trebuie să le cunoști

Bunele maniere reprezintă o componentă esențială a comportamentului nostru social, reflectând respectul și considerația față de ceilalți. Învățarea și aplicarea regulilor de etichetă ne ajută să fim apreciați și să ne integrăm armonios în societate. Iată un ghid detaliat al bunelor maniere pe care ar trebui să le cunoașteți:

Îmbrăcămintea la Evenimente: La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant.

Comportamentul pe stradă: Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.

Respectarea interlocutorului: Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.

Autoprezentarea: Autoprezentarea se obișnuiește frecvent în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.

Intrarea în restaurante sau baruri: Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

Igiena personală: Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.

În mijloacele de transport: La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.

Regula gheișei la masă: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!

Respectul față de doamne: De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.

Intrarea în localuri: O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi alcoolice.

Prezentarea persoanelor: Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.

Comportamentul în mijloacele de transport: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare.

Răspunsul la salut: A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

Punctualitatea: Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă, este deosebit de importantă.

Poziția coatelor la masă: Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.

Salutul cu zâmbet: Întotdeauna, salutul trebuie însoțit de un zâmbet. Când salutăm, trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat.

Comportamentul la masă: Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când vă servește!

Tăiatul mâncării: Bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură.

Telefonul în timpul mesei: Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.

Salutul corect: Nu salutăm ținând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefirești.

Comportamentul după masă: După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei! Așteptați să vină chelnerul să o ia.

Apelurile telefonice: Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.

Durata convorbirilor: O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!

Primirea cadourilor: Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea. Ambalajul unui dar este foarte important.

Flori pentru bărbați: Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.

Salutul adecvat: Nu salutăm grăbit și cu aerul că suntem preocupați de ceva.

Salutul corect: Băieții trebuie să-și scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „Bună ziua!”, „Bună seara!”, „Bună dimineața!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!”.

Comportamentul la Imnul de Stat: Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziție decentă, băieții își scot căciulile și se ascultă în perfectă liniște.

Ambalarea cadourilor: Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile. Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat.

Aranjarea florilor: Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.

Deschiderea cadourilor: Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau că nu-i place.

Salutul la distanță: Când distanța sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, salutăm printr-o ușoară înclinare a capului.

Ordinea salutului: Băieții salută primii fetele, bărbații salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflați deja acolo.

Salutul în mișcare: Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o mașină pe cel care este pieton. A saluta este o dovadă de politețe.

Locul pe trotuar: Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei.

Întrebarea despre toaletă: Întotdeauna se întreabă unde este toaleta și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.

Respectul față de femei: "O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei.

Aceste reguli simple, dar esențiale, asigură un comportament adecvat în orice situație și reflectă respectul și bunul simț de care trebuie să dăm dovadă în relațiile noastre sociale. Respectarea acestora ne va ajuta să fim considerați persoane bine crescute și apreciate de cei din jur

Comentarii Facebook