5 alimente sănătoase din ”Abecedarul de Nutriție”
”Abecedarul de Nutriție” oferă o gamă variată de alimente care sunt atât șănătoase, cât și gustoase și care respectă modelul celor ”3S” al nutriției( simplu, sigur, sănătos).
"Abecedar de Nutriţie” cuprinde 10 lecţii despre ce înseamnă Alimentaţia Sănătoasă şi beneficiile ei. Ce mâncăm? Când mâncăm şi în ce cantitate? Sunt doar câteva întrebări la care “Abecedarul de Nutriţie” ne răspunde. Acest ghid complet de alimentaţie sănătoasă bazat pe cele mai noi date din domeniu este realizat de celebrul nutriționist clujean, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi o personalitate cu autoritate în domeniul medical, în colaborare cu dr. Cristina Niță și dr. Anca Crăciun.
Iată care sunt top 5 cele mai sănătoase alimente din ghidul nutriționistului clujean:
Broccoli - Este sărac in calorii, însă conţine fibre, antioxidanţi, fitonutrienţi şi apă. Se consumă crud, în salate, sau gătit, prin fierbere şi la aburi. Înrudit cu varza şi conopida, broccoli este bogat în betacaroten (Vitamina A) şi vitamina C. Conţine de asemenea fibre ce ar putea preveni apariţia cancerului, a bolilor cardiovasculare, diabetului şi a cancerelor. Atenţie! Dacă este fiert prea mult, va pierde o mare parte din vitamine şi minerale şi va deveni mai neplăcut la gust. Potrivit “Abecedarului de Nutriţie”, conţinutul energetic este de 24 kcal per 100g.
Afinele - Afinele ocupă un loc de frunte din punct de vedere terapeutic. Conţin vitamina C, potasiu, sodiu, fibre şi substanţe fitochimice cu rol în promovarea sănătăţii. Sursă importantă de flavonoide, afinele au un posibil rol în prevenirea cancerului, asterosclerozei şi a bolilor cardiovasculare. Mai mult, afinele contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, în special la ameliorarea vederii nocturne. Valoare energetică - 56 kcal per 100 g.
Spanacul - Spanacul crud este popular pentru conţinutul crescut de vitamina C şi vitamina A (betacaroten), în timp ce prin fierbere este bogat în vitamina A, riboflavină (vitamina B2), vitamina B6, vitamina C, potasiu, fier şi magneziu. Deşi este bogat în fier şi calciu, absorţia acestor elemente este redusă considerabil de conţinutul crescut de acid oxalic (unul dintre cei mai tari acizi organici şi un agent reducător). De exemplu, organismul utilizează aproximativ 50% din calciul conţinut în brocolli şi doar 5% din spanac.
Avocado - Este un fruct care se consumă de obicei crud, în salate, asigurând din abundenţă energie şi fibre, datorită conţinutului de carbohidraţi. Denumit “Regele fructelor”, avocado conţine acizi graşi mononesaturaţi, vitamina B6, acid folic, vitamina A şi C, potasiu, magneziu, cupru, niacină (vitamina B3), fier şi zinc. Avocado
conferă energie şi prin conţinutul crescut de lipide şi grăsimi. Majoritatea grăsimilor sunt însă mononesaturate, cu rol în promovarea sănătăţii.
Cartoful dulce - Conţine carbohidraţi, vitamina A (betacaroten), vitamina C, vitamina B6, potasiu şi fibre. Cartoful dulce are un conţinut energetic şi nutritiv crescut şi se consumă fiert sau copt, pentru a păstra toate aceste proprietăţi. Ca particularităţi, cartoful dulce are un indice glicemic mediu, spre deosebire de cartofii normali, care prezintă un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic este un parametru care estimează gradul în care alimentele determină creşterea glicemiei. În cadrul Alimentaţiei Sănătoase se recomandă consumul de alimente cu indice glicemic redus: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminţe şi consumul în cantităţi mici de alimente cu conţinut crescut de amidon şi zahăr: cartofi, pâine albă, orez alb, paste din făina, dulciuri, băuturi dulci etc.
0 Comentarii