Miercuri 18 Septembrie

Aurora boreală „s-a întors” la Cluj și a fost din nou vizibilă azi-noapte. Fotografii impresionante au fost surprinse de clujeni FOTO


Noaptea trecută, locuitorii din Cluj au avut parte de un spectacol rar și fascinant – aurora boreală. Fenomenul natural a fost vizibil din nou în zona noastră, oferind un peisaj spectaculos de lumină dansantă pe cerul nocturn. Această apariție neașteptată a creat o atmosferă magică și a fost admirată de numeroși curioși și pasionați de astronomie.


Screenshot 2024-09-13 115143.png


Screenshot 2024-09-13 115203.png


Screenshot 2024-09-13 115235.png


Screenshot 2024-09-13 115245.png

Aurora boreală, cunoscută și sub denumirea de „luminile nordului”, este un fenomen de lumină naturală care apare în regiunile polare. Acesta este cauzat de interacțiunea dintre particulele încărcate electric, emise de soare, și câmpul magnetic al Pământului. Când aceste particule, cunoscute sub numele de vânt solar, intră în atmosfera terestră, ele colizionează cu moleculele de oxigen și azot, generând lumini de diverse culori.

În cazul aurorei boreale, lumina este adesea verde, dar poate varia de la roșu și roz la violet și albastru, în funcție de tipul de molecule și altitudinea la care are loc coliziunea. Fenomenul este cel mai frecvent vizibil în regiunile din apropierea Cercului Polar de Nord, dar, în condiții speciale, cum ar fi activitatea solară intensă, poate fi observat și la latitudini mai joase, cum a fost cazul recent în Cluj.

Această apariție rară a fost întâmpinată cu entuziasm de către localnici și vizitatori, care au fost răsfățați cu un spectacol de culori vibrante și mișcări eterice pe cerul nocturn. Observatorii au fost încântați să surprindă imagini deosebite, iar acest eveniment a devenit rapid subiect de discuție în comunitatea locală și pe rețelele sociale.

Aurora boreală rămâne unul dintre cele mai captivante și misterioase fenomene naturale, continuând să fascineze oamenii de știință și pasionații de astronomie deopotrivă.


Comentarii Facebook