Vineri 22 Noiembrie

Balet pe gheață la Teatrul Național: Lacul lebedelor susținut de Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg

 

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg va susține spectacole la Teatrul Național din Cluj, unde va fi pus în scenă Lacul Lebedelor.

 

Iarna trecută Baletul din St. Petersburg a susșinut spectacolul Spărgătorul de nuci.

 

Peste două tone de gheață vor fi instalate la Teatrul Național pentru a pregăti cele două reprezentanții din 17 ianuarie 2013, iar spectacolul se anunță unul grandios, cu artiști premiați, o coregrafie de excepție și zeci de costume fastuoase. Clujenii vor fi cu siguranță fermecați de cuceritoarea poveste de dragoste dintre prințul Sigfried și Odette, frumoasa transformată în lebădă printr-un blestem.

 

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg a fost înființat în 1967 de către coregraful Konstantin Boyarsky, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic. Singurul ansamblu de balet pe gheață cu drepturi pentru această denumire este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei și fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov și Natalia Makarova. Directorul muzical și unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus și orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg. Ansamblul numără peste 50 de balerini patinatori, mulți campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeștri ai sportului în Rusia.

 

Din 1995, balerinii pe gheață ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg susțin reprezentanții pe scene de operă și teatru. În repertoriul lor se numără și Frumoasa din pădurea adormită, Cenușăreasa, Spărgătorul de nuci și, din acest an, Romeo și Julieta. În ultimii ani, balerinii au ajuns în SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda, Serbia, Slovenia, România, Turcia, Elveția, Columbia și Argentina. La Cluj-Napoca, artiștii au susținut pentru prima dată un spectacol în iarna trecută, bucurându-se de un succes răsunător la public.

 

Artiștii vor mai pune în scenă Spărgătorul de nuci la Timișoara (15 ianuarie) și Sibiu (18 ianuarie), precum și Romeo și Julieta la București (19 ianuarie). Organizatorii estimează că peste 12.000 de spectatori vor asista la reprezentațiile din cadrul turneului.

 

 

 

Comentarii Facebook