Miercuri 6 Noiembrie

Cazinouri celebre din România


România are o istorie bogată în industria de gambling. Are unele dintre cele mai vechi cazinouri din Europa, multe dintre acestea datând din perioada anilor 1910. Totodată, acestea s-au făcut remarcate prin arhitectura Art Nouveau, fiind considerate adevărate opere arhitecturale. 

În decursul anilor, aceste cazinouri au trecut de la perioada de glorie în care se întâlneau elitele acelor vremuri, la spitale de copii / militare în vreme de război. Din nefericire, clasicele cazinouri, cândva adevărate opere arhitecturale și centre de socializare, au ajuns să fie într-o avansată stare de degradare sau le-au fost schimbat statutul de funcționare. Însă cei pasionați de jocuri de cazinou se pot bucura online de Magic Jackpot. Dar să revenim la faimoasele cazinouri.

Cazinoul din Arad

Cazinoul din Arad este considerat ca fiind unul dintre cele mai vechi din România, construit în 1872. Nu se știu prea multe despre anii săi de glorie, însă istoria sa a fost una tumultoasă. Prin 1890-1900, cazinoul era folosit ca salon de expoziții și evenimente private, un centru de socializare. Însă după 1900, clădirea nu mai era folosită în scopul pentru care a fost construită, ci era la dispoziția statului. Din nefericire, clădirea nu a mai fost întreținută, în timp degradându-se. În schimb, astăzi se află într-un amplu proces de restaurare. 

Cazinoul din Cluj-Napoca

Construit în 1910, cazinoul din Cluj-Napoca a ajuns să fie extrem de popular în România, în special grație arhitecturii Art Nouveau cu neo-baroc. Cazinoul a fost proiectat de Kalman Rimanoczy și avea un interior luxury, fiind dedicat jucătorilor ce proveneau din înaltele clase sociale. Era și un loc dedicat evenimentelor culturale și pentru expoziții. Cazinoul a fost reabilitat în 2012 și acum e Centru de Cultură Urbană, contribuind la dezvoltarea turismului din Cluj.

Sunt voci care spun că de fapt cazinoul din Cluj a fost mai mult un centru culturale și mai puțin cazinou. Totuși denumirea i-a fost dată datorită unor mese de ruletă amplasate în incintă.

Cazinoul din Constanța

Construit între 1907-1912, cazinoul din Constanța a fost este și cu siguranță va fi emblema orașului port la Marea Neagră. Încă din faza de proiect, s-a dorit o clădire grandioasă, un simbol al urbei. Inițial a fost alocat un buget de 150 000 de lei, însă la final decontul a însumat peste 1.3 milioane de lei, la vremea anilor 1900. În primii ani de funcționare, cei ce-i treceau pragul se puteau bucura de piese de teatru, de muzică clasică sau puteau participa la serate dansante și baluri. Și-a păstrat statutul de cazinou până în 1940, ulterior fiind transformat în spital de campanie pe durata războiului. În al Doilea Război Mondial, clădirea a fost folosită ca centru de comandă pentru trupele germane. 

Cert este că respectiva clădire nu a mai revenit la statutul inițial. După 1989, Cazinoul din Constanța s-a degradat, ajungând într-o stare deplorabilă. Astăzi, clădirea este într-un amplu proces de restaurare.

Cazinoul din Sinaia

Un alt cazinou celebru este cel din Sinaia, construit în Parcul Dimitrie Ghica, în perioada 1911-1912. După o scurtă perioadă de funcționare, cazinoul a fost închis prin decret regal, urmând a fi redeschis după 1913. Cazinoul era renumit pentru renumitele jocuri precum ruletă, jocuri la masă (poker, blackjack), dar și pentru jocurile de șah și tablete. Peste 800 de jucători din elita locală, dar și turiști străini, îi treceau pragul în fiecare seară.

Astăzi, Cazinoul din Sinaia se află în subordinea primăriei și este Centru de Conferințe, centru expozițional, dar și pentru diferite alte evenimente precum nunți și botezuri. Peste 500 de opere de artă sunt expuse în cadrul cazinoului, ce pot fi vizitate.

Cazinoul din Băile Herculane

Cazinoul din Băile Herculane este recunoscut ca fiind cel mai vechi din România. A fost inaugurat în 1864. Cunoscut ca fiind cazinoul cu coloane, acesta a fost proiectat de arhitectul Carl Wilhelm Christian von Doderer. Acesta a fost frecventat de turiști, de elita locală, dar și cea austriacă. Pe lângă mesele de joc, nu lipseau seratele cu baluri dansante. Din nefericire, stațiunea Băile Herculane a decăzut din punct de vedere turistic, iar cazinoul a fost abandonat. Astăzi se află într-o stare avansată de degradare, având nevoie urgentă de consolidare. 

Comentarii Facebook