Duminica 22 Decembrie

Cea de-a 93-a ediţie a galei Premiilor Oscar va avea loc astăzi. România, nominalizată în premieră la două categorii


Cea de-a 93-a gală a Premiilor Oscar are loc, anul acesta, la 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19.

Iniţial, ceremonia de decernare a premiilor Oscar trebuia să aibă loc pe 28 februarie, însă criza sanitară declanşată de noul coronavirus a determinat închiderea cinematografelor şi a bulversat calendarul producţiilor hollywoodiene. Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a decis să acorde, astfel, studiourilor cinematografice o perioadă mai mare de timp în care să îşi lanseze filmele eligibile la aceste trofee, oferind lungmetrajelor ale căror premiere au fost amânate posibilitatea de a se regăsi în palmaresul ediţiei din 2021. AMPAS a decis în acest context să modifice termenul limită de lansare a filmelor eligibile la Oscar, de la 31 decembrie 2020 la 28 februarie 2021. Academia Americană de Film speră astfel „să ofere cineaştilor flexibilitatea necesară pentru a-şi termina şi a-şi lansa filmele fără să fie penalizaţi”, au precizat reprezentanţii instituţiei într-un comunicat, preluat de AFP.

În 2021 Gala a fost amânată din cauza COVID-19

Gala Oscar a mai fost amânată în trecut, aşa cum s-a întâmplat în 1938, după inundaţiile din Los Angeles, în 1968, după asasinarea lui Martin Luther King, şi în 1981, după tentativa de asasinare a preşedintelui Ronald Reagan. Însă niciodată această ceremonie nu a fost decalată cu mai mult de o săptămână.

Ceremonia Oscarurilor reprezintă apoteoza sezonului premiilor cinematografice hollywoodiene, care debutează de cele mai multe ori în luna ianuarie, odată cu atribuirea Globurilor de Aur. Pentru ediţia de anul acesta, Academia Americană de Film plănuieşte o gală cu o participare limitată la aproximativ 170 de persoane, unde vor asista în persoană doar cei nominalizaţi, cei care îi însoţesc şi prezentatorii, decizie ce va reduce substanţial numărul participanţilor. De asemenea, s-a renunţat la biletele de intrare la care aveau acces prin tragere la sorţi membrii Academiei şi la alte evenimente foarte importante, precum dejunul cu nominalizaţii la premiile Oscar, desfăşurat cu o săptămână înainte de gală, sau la petrecerea Governor’s Ball, organizată imediat după ceremonie.

Producătorii au explicat că ceremonia va fi transmisă în 24 de cadre pe secundă şi în format panoramic. Ei au anunţat totodată că se vor folosi mai degrabă tehnici de peliculă decât de televiziune şi că vor fi „trei ore de divertisment”, bazate pe „optimism şi sinceritate”, potrivit detaliilor prezentate de revista Variety, la 20 aprilie 2021, şi preluate de EFE. Se vor folosi două locaţii diferite pentru a celebra o gală cu o prezenţă fizică cât mai amplă, mutând teatrul de operaţiuni de la Dolby Theatre în gara din Los Angeles (Union Station), principala noutate a acestor premii. Gala a pregătit şi două scene la Londra şi la Paris pentru cei care nu vor putea veni în Los Angeles.

Pentru ediţia de anul acesta, Academia Americană de Film a încheiat un parteneriat cu Facebook Inc, pentru a oferi telespectatorilor o experienţă virtuală interactivă în timp real pe platforme multiple, dându-le posibilitatea să urmărească interviuri în direct, dar şi să „arunce o privire” în spatele scenei, notează site-ul oficial https://www.oscars.org. O altă premieră a acestei ediţii este evenimentul care va substitui celebra defilare pe covorul roşu, intitulat „Oscars: Into the Spotlight”, un spectacol de 90 de minute ce va fi transmis de postul ABC începând cu ora 6.30 pm, înainte de ceremonia propriu-zisă de decernare a premiilor. Gala premiilor Oscar va debuta la ora 8.00 pm şi va fi transmisă în peste 200 de state, fiind urmată de „Oscars: After Dark”, un program special, susţinut după ceremonia decernării premiilor Oscar.

Cine găzduiește premiile?

Găzduit de actorii Ariana DeBose şi Lil Rel Howery, programul „Oscars: Into the Spotlight” va aduce pentru prima dată pe scena Oscarurilor toţi artiştii nominalizaţi pentru cea mai bună melodie originală (Celeste, H.E.R., Leslie Odom Jr., Laura Pausini, Daniel Pemberton, Molly Sandén şi Diane Warren). Dintre cele cinci piese nominalizate, patru vor fi interpretate de pe acoperişul Muzeului Academiei de la Hollywood din Los Angeles, în timp ce o altă piesă nominalizată, „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”, va fi transmisă prin înregistrare din Islanda.

Ceremonia de decernare a premiilor va fi urmată, în închidere, de programul „Oscars: After Dark”, găzduit de actorii Colman Domingo şi Andrew Rannells, prezentând interviuri realizate de criticul de film Elvis Mitchell, precum şi imagini cu cele mai spectaculoase momente ale serii şi cu laureaţii ediţiei din acest an, cu statuetele personalizate.

Seara premiilor Oscar este regizată pentru a şasea oară de Glenn Weiss, un renumit expert în acest gen de evenimente, alături de producătorii Steven Soderbergh (regizorul filmului ”Contagion”), Jesse Collins şi Stacey Sher.

Alături de Harrison Ford şi Reese Witherspoon, vor fi prezenţi la acordarea Oscarurilor laureaţi ai ediţiei din 2020, printre care Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Laura Dern, precum şi sud-coreeanul Bong Joon-ho, recompensat pentru filmul său ”Parasite”, cel mai bun lungmetraj. Vedete precum Angela Bassett, Halle Berry şi Bryan Cranston se vor afla, de asemenea, pe covorul roşu la această ediţie, lista finală cuprinzând şi alte staruri.

Nominalizările Premiilor Oscar 2021

Nominalizările pentru cele 23 de categorii ale premiilor Oscar de anul acesta au fost anunţate prin intermediul unui streaming video, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas şi de actorul, cântăreţul şi compozitorul Nick Jonas.

„Mank”, un lungmetraj dramatic produs de Netflix despre Hollywoodul anilor 1930, conduce plutonul filmelor care au primit cele mai multe nominalizări, respectiv 10, inclusiv la categoriile „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun regizor” (David Fincher), „cel mai bun actor în rol principal” (Gary Oldman) şi „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Amanda Seyfried).

Printre celelalte producţii cinematografice nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film se află: drama despre demenţă „The Father”; povestea grupării Black Panther „Judas and the Black Messiah”; drama filmată parţial în limba coreeană „Minari”; deja celebrul şi premiatul lungmetraj „Nomadland”; povestea despre o răzbunare #MeToo „Promising Young Woman”; drama despre pierderea auzului „Sound of Metal” şi filmul despre un proces legat de Războiul din Vietnam din anii 1960, „The Trial of the Chicago 7” – toate aceste pelicule primind câte şase nominalizări.

Viola Davis („Ma Rainey’s Black Bottom”), Andra Day („The United States v. Billie Holiday”), Vanessa Kirby („Pieces of a Woman”), Frances McDormand („Nomadland”), Carey Mulligan („Promising Young Woman”) au fost nominalizate la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”.

La categoria „cel mai bun actor în rol principal” au fost nominalizaţi Riz Ahmed („Sound of Metal”), Chadwick Boseman („Ma Rainey’s Black Bottom”), Anthony Hopkins („The Father”), Gary Oldman („Mank”), Steven Yeun („Minari”).

Pentru Oscarul decernat ”celei mai bune actriţe în rol secundar” au fost nominalizate Maria Bakalova („Borat Subsequent Moviefilm: Delivery Of Prodigious Bribe To American Regime For Make Benefit Once Glorious Nation Of Kazakhstan”), Glenn Close (”Hillbilly Elegy”), Olivia Colman (”The Father”), Amanda Seyfried (”Mank”) şi Yuh-Jung Youn (”Minari”).

La categoria rezervată ”celui mai bun actor în rol secundar”, au fost nominalizaţi Sacha Baron Cohen (”The Trial of the Chicago 7”), Daniel Kaluuya (”Judas and the Black Messiah”), Leslie Odom, Jr. (”One Night in Miami…”), Paul Raci (”Sound of Metal”) şi Lakeith Stanfield (”Judas and the Black Messiah”).

„Cel mai bun regizor” va fi desemnat dintre cineaştii Thomas Vinterberg („Another Round”), David Fincher („Mank”), Lee Isaac Chung („Minari”), Chloe Zhao („Nomadland”) şi Emerald Fennell („Promising Youg Woman”).

România, nominalizată cu filmul „Colectiv”

Documentarul românesc „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a devenit primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, unde concurează la categoriile ”cel mai bun documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”. O coproducţie România-Luxemburg, „colectiv” este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti, după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.


Comentarii Facebook