Duminica 22 Decembrie

Cele mai frumoase „cazinouri” din România


Cazinoul din Parcul Central Cluj nu a fost niciodată un cazinou, în adevăratul sens al cuvântului. Clădirea inspirată de palatul Sanssouci din Potsdam, Germania, și proiectată de Lajos Pákey, avea o destinație similară cu cea de acum. În anii după inaugurarea sa, în el au fost organizate baluri elegante, făcând uz nu doar de frumusețea clădirii în sine, dar și a împrejurimilor aparte - clădirea are o terasă generoasă și fântâni arteziene în zonă. 

În mai multe orașe românești există cazinouri, de cele mai multe ori, clădiri construite în perioada interbelică. Niciuna dintre ele nu funcționează ca săli de joc, românii se pare că preferă să joace pacanele NetBet pe telefon, decât să se îmbrace la patru ace și să petreacă o seară lângă masa de ruletă. Clădirile rămân, totuși, puncte de reper în zona lor, un memento al istoriei interbelice a României.

Cazinoul din Sinaia

sinaia.jpeg

Spre deosebire de cazinoul din Cluj-Napoca, cel din Sinaia chiar a fost construit cu scopul de a primi vizitatori dornici să-și încerce norocul. Clădirea din parcul „Dimitrie Ghica” din Sinaia a fost construită la inițiativa regelui Carol I, sub supravegherea arhitectului Petre Antonescu, responsabil și pentru construcția celebrului Arc de Triumf din București, dedicată Unirii Principatelor Române din 1918. 

Construcția Cazinoului Sinaia a început în 1911 și a fost terminat într-un timp record, de doar șapte luni. Inaugurarea sa din 1912 a fost sărbătorită cu un recital la pian de George Enescu, fiind prezenți Alexandru Davila și Titu Maiorescu. Cazinoul a fost un succes în perioada interbelică. Apoi, odată cu instaurarea regimului comunist în anii 1940, aceasta s-a închis. 

Cazinoul din Constanța

constanta.jpeg

Primul cazinou din Constanța a fost o clădire pe structură de lemn, numită „Kursaal”, pe model german (termenul înseamnă „sală de baie” în germană). Aceasta a fost prima clădire construită de români pe malul mării în Dobrogea de Nord după alipirea sa de România. Finalizată în 1880, clădirea a fost aproape complet distrusă de o furtună în anul 1892.

Un alt cazinou a fost construit aproape de locul originalului, la comanda Consiliului Orășenesc din Constanța, care și-a deschis porțile în 1893 și a funcționat până în anul 1907, când a fost finalizată clădirea actuală. 

Cazinoul din Constanța a fost construit cu intenția de a replica clădirile care „au inspirat Riviera franceză”. După mai multe încercări, construcția a început în 1907 și a durat 3 ani, după planurile aceluiași Petre Antonescu, care a planificat și cazinoul din Sinaia. Construcția a fost finalizată în anul 1910, iar la inaugurarea sa au participat Prințul Ferdinand, prim-ministrul Ion I. C. Brătianu și ministrul Vasile Morțun. 

Cazinoul din Constanța a fost operat de Alphonse Heitz și avea două mese de biliard și 17 mese de jocuri de cărți. În scurt timp, acesta s-a remarcat ca una dintre cele mai populare instituții din Europa, atrăgând aplauze și critică în același timp. Clădirea a servit drept spital de campanie în al doilea Război Mondial, apoi a fost transformată în Casă de Cultură în era comunistă. În anii 1990, datorită costurilor mari, cazinoul din Constanța a fost închis și abandonat. 

Comentarii Facebook