”Cercul Național Albastru” din Ungaria, destinația perfectă pentru iubitorii de natură
Cel mai lung traseu de drumeție din Ungaria se numește Cercul Național Albastru acesta fiind totodată cel mai vechi și renumit traseu din țară.
Cercul reunește 42 de secțiuni de-a lungul Ungariei, care însumează o distanță de 2.550 kilometri, fiind un adevărat ”paradis” al iubitorilor de drumeții și al cicliștilor. Acesta este format din trei mari trasee: Turul Național Albastru, care traversează partea nordică a Ungariei (acesta fiind și cel mai vechi traseu), Turul Albastru Transdanubian Sudic și Marile Câmpii Ungare, acesta din urmă putând fi străbătut și de cicliști.
O caracteristică aparte a acestui traseu inedit este sistemul implementat de Magyar Természetjáró Szövetség (Asociația Maghiară a Turiștilor), care presupune premierea persoanelor ce reușesc să termine traseul și să documenteze fiecare secțiune parcursă. Astfel, datorită acestui sistem, peste 7.000 mii persoane s-au încumetat să parcurgă Cercul în ultima decadă, iar alte câteva mii au început traseul.
Sistemul de validare prin care excursioniștii pot atesta că au parcurs într-adevăr toate cele 42 de secțiuni poate fi comparat cu o adevărată vânătoare de comori. Aceștia trebuie să colecționeze ștampile desemnate fiecărei porțiuni din traseu, apoi să le trimită unei comisii speciale, care va verifica veridicitatea acestora. Totuși, ștampilele nu sunt de ajuns pentru a fi premiat de MTS, fiind necesară și realizarea unor fotografii de pe parcursul drumețiilor, prin care să se verifice că persoanele respective chiar au parcurs traseul.
Modernizarea traseului de 2.550 kilometri
Cercul Albastru a fost fondat în anii 30, însă în acea perioadă exista doar partea nordică a traseului, cunoscută sub numele de ”Országos Kéktúra” , numele său provenind de la marcajele cu linii albastre orizontale, folosite pentru marcarea traseelor. Inițial, Kéktúra măsura doa 910 kilometri, fiind prima rută de distanță lungă din Europa. Traseul a fost dezvoltat apoi, pe parcursul deceniilor următoare, ajungând în prezent la 2.550 kilometri. Totuși, o lungă perioadă de timp, Cercul era cunoscut doar în rândul pasionaților de drumeții, el devenind popular abia la sfârșitul anilor '80, după lansarea unei serii de documentare dedicate traseului.
Asociația Maghiară de Turism a reușit, în urmă cu trei ani, să primească fonduri din partea Uniunii Europene pentru modernizarea întregului traseu care înconjoară Ungaria. Astfel, aceștia au primit 2,7 miliarde de forinți, adică aproximativ 9 milioane de euro, pentru a aduce Cercul Albastru în secolul 21.
Una dintre cele mai semnificative dezvoltări aduse în cadrul acestui proiect din fonduri europene este reprezentat de cartografierea completă a tuturor traseelor de drumeție din cadrul Cercului Național Albastru. Toate informațiile adunate au fost publicate sub forma unor hărți interactive, astfel încât excursioniștii își pot planifica mult mai ușor întreg traseul înainte de a porni la drum. Harta conține informații esențiale, precum distanța fiecărui traseu, tipul de teren, dificultatea fiecărui trasei, elevația, condiții meteorologice atât din perioada în care se dorește efectuarea drumeției, cât și dinainte, locuri de odihnă, puncte de interes sau unde se pot găsi cutiile cu ștampile.
Cartografierea a fost realizată folosind aparate speciale de GPS, care au o acuratețe extrem de mare, astfel încât traseele din păduri sunt trasate cu o marjă de eroare de aproximativ 20 centimetri. Harta poate fi accesată AICI.
Totodată, MTS a realizat o gamă variată de îmbunătățiri de-a lungul traseului de peste 2.500 kilometri, precum clădirea unei noi rute de biciclete, amplasarea a 10.000 de noi panouri de informații, construirea sau recondiționarea a 9 turnuri de veghe, 10 case pentru turiști, 109 locuri de odihnă, 69 adăposturi, 11 poduri și 23 de fântâni.
De asemenea, Asociația Maghiară de Turism a pus la punct o rețea de așa-ziși ”Rangeri”, care se ocupă în permanență de mentenanța traseelor de drumeții de pe tot parcursul Cercului Albastru, aceștia fiind responsabili de reparațiile panourilor informaționale, de reînnoirea marcajelor de pe trasee sau de raportarea oricărei anomalii apărute. Turiștii pot ajuta și ei, sesizând neregulile întâlnite în timpul drumețiilor, acestea fiind transmise apoi rangerilor, care le vor remedia.
Asociația și-a reînnoit și imaginea, cu ocazia acestui proiect, totodată actualizând și sistemul de marcaje și restilizând cele peste 170 de checkpoint-uri din care turiștii trebuie să colecționeze ștampilele.
Centrul turistic Gatyatető, ”giuvaerul” Cercului Albastru
Cea mai mare investiție făcută de MTS, din punct de vedere financiar, o reprezintă Centrul Turistic Gatyatető, din zona Matra, care cuprinde un hostel, zonă de camping, turn de veghe, locuri de odihnă, atelier de reparat biciclete și alte utilități necesare pentru turiștii care trec prin zonă. Mai mult, toate clădirile au fost realizate din materiale ecologice și au fost proiectate astfel încât impactul asupra mediului să fie minim.
Clădirea principală, în care se află hostelul și o sală de mese, ce poate fi utilizată ca restaurant, sală de conferinte sau chiar bucătărie în care oaspeții își pot prepara câte ceva rapid de mâncare, a fost construită peste o casă veche, folosită de muncitorii care au ridicat hotelul de peste stradă. Clădirea a fost ridicată inițial în anii '30, însă de-a lungul timpului a avut numeroase utilizări, la un punct aceasta devenind chiar și locuință pentru oamenii fără adăpost din zonă.
Totuși, acest lucru s-a schimbat în urmă cu trei ani, când a fost preluată Asociația Maghiară de Turism și inclusă în proiectul de modernizare al Cerului Albastru. Acum, s-a ridicat un nivel în plus la casă, dintr-un ciment special, menit să izoleze termic imobilul, acoperișul a fost dotat cu panouri solare, care oferă apă caldă și electricitate, iar apa pluvială colectată de pe acoperiș este folosită pentru toalete, astfel încât impactul asupra mediului să fie minim. Turiștii se pot caza într-una dintre 5 camere cu două sau patru paturi, de la primul etaj, sau pot alege să închirieze un pat în dormitorul comun de la etajul al doilea. Există și o cameră, la parter, special dotată pentru persoanele cu dizabilități. Prețurile sunt și ele mici, o cameră ajungând până la prețul de 4.000 forinți pe noapte.
Persoanele care preferă să stea în natură, însă vor să aibă și utilitățile de bază necesare, pot opta pentru zona de camping din spatele hostelului, unde pot avea acces la sursă de curent, toalete, duș, loc de depozitare a bagajelor și chiar internet wireless. Totodată, excursioniștii pot să își pună și hainele la spălat într-una din mașinile centrului.
Zona Matra are și unul dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj din Ungaria, astfel că centrul turistic pune la dispoziție și o cameră de meditație, care nu are ferestre, doar câteva găuri în tavan, aliniate cu constelațiile majore.
Cel mai înalt loc de cazare din Ungaria
Un alt lucru care scoate în evidență centrul Gatyatető este turnul de veghe, care este totodată și cel mai înalt loc de cazare din Ungaria, la o altitudine de aproape 1.000 metri.
Turnul a fost ridicat în anul 1939, însă în ultimele șapte decenii copacii din jurul său au crescut atât de mult încât obstrucționau vederea. Astfel, s-a luat decizia extinderii acestuia, proiect pentru care au fost cooptați doi profesori, Csaba Kovács și Áron Vass-Eysende, la Universitatea de Arte și Design Moholy-Nagy.
Acum, turnul de veghe este cel mai înalt din țară, iar dacă vremea este bună, de pe acoperișul turnului se pot vedea chiar și munții din Slovacia. Turiștii au și posibilitatea de a se în interiorul său. Camerele nu sut dotate cu paturi, cei care doresc să stea acolo trebuie să vină cu saci de dormit sau cu saltele gonflabile, însă au electricitate și internet wireless. Prețul unei nopți în turn este de aproximativ 2.000 forinți.
Prin pădure cu un ”ultra-runner”
Unul dintre ghizii din zonă este nimeni altul decât ”ultra-runner-ul” Nemeth Csaba, unul dintre cei mai buni alergători de lungă dinstanță din lume. Cunoaște zona ca pe propria palmă și are o experiență de-o viață în cursele printre munți. Nemeth este renumit pentru cursele de anduranță, el deținând totodată și cinci titluri ”Ironman”, unul dintre cele mai cunoscute competiții triatlon din lume (3,8 km înot, 180 km ciclism, 42,195 km maraton).
Unul dintre cele mai importante rezultate obținute de alergătorul maghiar este locul al doilea în competiția GORE-TEX Transalpine Run, care are 268 kilometri și trece prin patru țări. Csaba a condus echipa Ungariei, alături de care a fost aproape de a cuceri podiumul. Singurii care au reușit să îi depășească au fost cei din echipa Austriei, care au precizat că victoria lor s-a datorat și din cauza faptului că terenul le era mult mai familiar.
Cu toate că are zeci de competiții de acest gen sub ”centură”, sportivul este foarte implicat și în proiectele ecologice, el fiind responsabil chiar și de cartografierea unei zone destul de vaste din Cercul Albastru. El a cărat un aparat GPS special, cu o antenă pe spate și a pornit pe traseu.
Cercul Național Albastru este una dintre cele mai interesante destinații pentru iubitorii de natură și entuziaștii de drumeții, iar proiectul de modernizare a traseului le oferă turiștilor mult mai multe informații pentru a-și pune la punct excursiile înainte de a porni de acasă. Fie că porniți într-o drumeție de o zi, sau că porniți într-o aventură de a parcurge cât mai mult din traseul de 2.550 kilometri, Cercul albastru că va oferi o experiență de neuitat.
Pentru mai multe informații despre proiectul derulat de MTS și pentru alte informații care să vă ajute la pregătirea unei excursii pe Cercul albastru, intrați pe site-ul asociației, mtsz.org.
Pentru mai multe imagini intrați în galeria foto.
0 Comentarii