Clujul, printre cele mai vizitate județe din țară. Unde preferă turiștii să meargă
Un studiu publicat de Institutul Național de Statistică arată că municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Cluj şi Prahova au atras cel mai mare număr de sosiri ale turiştilor în primele patru luni din acest an.
Astfel, în perioada ianuarie - aprilie 2018, în structurile de primire turistică din România au fost înregistrate 3,034 milioane sosiri ale turiştilor, valori mai mari fiind consemnate în Municipiul Bucureşti (597.900), Braşov (380.700), Cluj (168.100) şi Prahova (163.100).
"Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în perioada 1.01.-30.04.2018, 77,1%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,9%, ponderi similare cu cele din perioada 1.01.-30.04.2017. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,1% din total turişti străini), iar din aceştia 83,6% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Israel (73.200), Germania (72.500), Italia (69.100), Franţa (42.800) şi Regatul Unit (39.000)", se arată într-un comunicat al INS.
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada de referinţă, de 3,429 milioane, în creştere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 6,019 milioane, în creştere cu 3,6% comparativ cu perioada similară din 2017. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 67,5% din numărul total de plecări.
În ceea ce priveşte numărul de înnoptări, acestea au însumat 5,734 milioane, în creştere cu 4,8% faţă de cele din primele patru luni ale anului trecut, înnoptările turiştilor români reprezentând 76,9% din total. În cazul turiştilor străini, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (73,6% din total turişti străini), iar dintre aceştia 82,2% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.
Durata medie a şederii a fost de 1,9 zile atât la turiştii români cât şi la turiştii străini.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 23,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,8 puncte procentuale faţă de perioada ianuarie - aprilie a anului trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (29,5%), hosteluri (17,8%), vile turistice (17,2%), pensiuni turistice (17%) şi spaţii de cazare pe nave (16,4%).
În luna aprilie, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 844.200, în creştere cu 4,4% faţă de cele din luna aprilie 2017, cele mai multe fiind în Municipiul Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ, exclusiv Tulcea (47,4%) iar cele mai puţine în Delta Dunării, inclusiv Tulcea (1%).
Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în aprilie, 74,8%. Turiştii străini au reprezentat 25,2%, similar cu aprilie 2017, iar cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (73,6% din total turişti străini), iar din aceştia 85,2% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.
Pe de altă parte, la punctele de frontieră s-a înregistrat o scădere a sosirilor vizitatorilor străini cu 7,6%, la 948.100. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (90,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 53,7% provin din statele Uniunii Europene iar cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Bulgaria (25,3%), Ungaria (23,8%), Italia (9,8%), Germania (8,0%), Franţa (5,4%), Polonia (4,9%) şi Regatul Unit (4,5%).
Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna aprilie 2018 au însumat 1,606 milioane, în creştere cu 1,1% faţă de cele din luna aprilie 2017. Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 75,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 24,6%. Cea mai mare pondere a turiştilor străini au deţinut-o cei din Europa (72,9% din total turişti străini), iar dintre aceştia 85,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.
Durata medie a şederii în luna aprilie 2018 a fost de 1,9 zile atât la turiştii români cât şi la turiştii străini.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna aprilie 2018 a fost de 24,8% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna aprilie 2017. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna aprilie 2018 s-au înregistrat la hoteluri (31,7%), hosteluri (19,7%), spaţii de cazare pe nave (18,3%), vile turistice (17,8%) şi pensiuni turistice (17,2%).
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost, în luna aprilie 2018, de 1,714 milioane, în creştere cu 0,1% comparativ cu luna aprilie 2017. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 67,6% din numărul total de plecări.
16 Comentarii
Astia sunt taranii clujeni care au dubla cetatenie. Aia din America vin cu pasaport american desi ei sunt neam de cosasi din rachitele.
Vin la Untold, toata drojdia Europei si nu doar, vin toti perversii si lesbienii lumii la minunea de rahat, ca in nici un oras civilizat nu se permite circul in centru zile si nopti de-a randul. Sa zboare odata Koveszi sa vedem cine a finantat Untold, cine isi permite sa faca mascarii pe domenilul public cu pretul deranjului a zeci de mii de oameni,… Citeste mai departe
Mare dreptate ai, oamenii s-au prins: Ackuapark, centura intergalactica, somes pana la Roterdam, stati ma cuminti in bancile voastre, nu de antoalde va arde voua, aveti o groaza de terenuri, nici de secolul aniversar, voua va arde de faptul ca cineva, prin voi, gen Rezist, vrea sa puna mana COras, apoi altele si tot asa, cum ne-am obisnuit, ce mai conteaza… Citeste mai departe
Cel mai bun primar din Univers, multumim cerului ca va avem, pt multi sunteti coșmarul noptilor, si pt alții îngerul lor.Ne-ati dat o vreme excelenta, condiții deosebite la evenimentele Clujului, sunteti totul pt oamenii întregi la minte ai Clujului.
Cat de curand se va investiga si asta, batjocora asta pe bani grei.
Domnule Boc ma inclin cu respect!
Mare dreptate ai, dar lasa ma , ca la cata prostie e pe acilea, la Cluujj, voi platiti micii cu 5 lei bucata, fara paine si mustar iar paharul cu pisalau de 300 ml cu 5 lei. Si sunteti mandrii tare, ce primar bun aveti. Si il votati de 4 mandate si sigur ii mai dati inca atatea, culmea, se si imbogateste pe mici si bere de pe spatele vostru, faina explicatie… Citeste mai departe
Recunoaște,Sile ca te culci cu BOC si te scoli cu ea in gura.
Idiotilor de "jurnalisti", asta e un clasament rusinos pt un judet de 700.000 locuitori. De fapt...la urma urmei poate fi real avand in vedere ca in judet nu prea sunt obiective turistice, Salina Turda e in top dar acolo lumea vine in week-end dimineata si pleaca seara, putini raman peste noapte intr-un oras bombardat ca Turda. Cat despre Cluj, vine… Citeste mai departe
Da ce să promovezi la munte frate? Cabanele și vilele edililor? Pădurile tăiate? Sau amărâții ăia de bătrâni ce trăiesc pe acolo doar ei știu cum izolați de mai ajung cei de la CERT din când în când pe la ei.
Promovezi muntele cum e el. Natural. Ca Ungaria are doar stepa si campie. Muntele e frumos natural. Nu trebuie cabana, tantalaule :))(
Turistii care vor sa descopere natura au corturi si saci de dormit pt pitzzi eczista valea prahovei cu hoteluri tot ce vrei.