Vineri 22 Noiembrie

Cum ți se schimbă creierul dacă asculți muzică la serviciu


Potrivit mai multor studii, ascultatul muzicii preferate pot face ca „absorbirea şi memorarea informaţiei noi” să fie mai dificile, însă, cu toate acestea, cercetările au arătat că muzica te poate face mai productiv.

„Legătura dintre ascultarea muzicii preferate şi o stare de spirit bună este puternică”, precizează Teresa Lesiuk, profesor de educaţie şi terapie muzicală de la Universitatea Miami.

A precizat că în jur de 90% din timp, oamenii au experienţe pozitive atunci când ascultă muzica pe care o preferă, iar acest lucru produce „stări pozitive”. Fiind în acea stare poate fi de ajutor pentru productivitate, potrivit Futurism, citat de descopera.ro.

S-a demonstrat că atunci când eşti într-o anumită stare, iei în considerare mai multe opţiuni, ceea ce este benefic pentru rezolvarea problemelor şi pentru gândirea creativă”, a adăugat aceasta.

Totuși, pot fi şi excepţii, mai ale în cazul muzicii mai extreme, care poate crea distrageri ale atenţiei (ceea ce o persoană consideră extrem diferă de la caz la caz).

De asemenea, dacă este vorba despre muzica pusă în spaţiul de lucru, efectele diferă în funcţie de preferinţele angajatului, putând avea chiar şi efecte negative în cazul în care nu agreează un tip de muzică.

Mai mult decât atât, Lesiuk a observat în urma studiilor sale că îmbunătăţirea performanţei depinde şi de nivelul de experienţă sau cât de bună este o anumită persoană la jobul său. Aşadar, cele mai mari efecte sunt simţite de oamenii care nu erau noi la ce făceau, dar nu erau nici experţi.

„Dacă o persoană este deja expertă în munca sa, aceasta beneficiază în ceea ce priveşte starea generală de spirit, dar productivitatea rămâne aceeaşi. Este bună la munca sa indiferent de circumstanţe”, a afirmat cercetătoarea.

În schimb, dacă o persoană este moderat de bună la ce face, productivitatea a crescut semnificativ. Dar „dacă erau novice la munca sa, dacă doar învăţau meseria, muzica nu a ajutat productivitatea pentru că nu aveau aptitudinile necesare. Totuşi, starea de spirit s-a îmbunătăţit şi atunci”, a conchis Lesiuk.

Comentarii Facebook