Cum vor bărbații să arate o femeie? Vezi ce spun cercetătorii
Oamenii de știință au reușit să descopere care sunt trăsăturile faciale pe care bărbații le apreciază cel mai mult la femei.
Deşi nu este corect, unii oameni arată mai bine şi sunt mai atrăgători decât alţii. Şi de parcă asta nu ar fi de ajuns, oamenii frumoşi duc vieţi mai uşoare - de la asistenta care este mai atentă cu bebeluşul mai frumos, până la adulţii care obţin salarii mai mari doar pentru că arată bine.
Dintr-o perspectivă biologică, a devenit destul de clar în ultimul timp că frumuseţea nu este un fenomen care să se schimbe de-a lungul timpului şi asta pentru să în spatele frumuseţii se ascunde un semnal biologic care îi informează pe cei din jur cât de sănătoşi suntem. Ca dispozitiv de semnalizare, faţa este foarte importantă, iar asta o dovedeşte un studiu internaţional coordonat de biologul evoluţionist Markus Rantala de la Universitatea Turku, care indică faptul că feţele atrăgătoare relevă lucruri diferite la bărbaţi şi la femei.
Un sistem imunitar puternic este atrăgător
Acum un an, Rantala şi colegii săi au constatat că gradul de atracţie al feţelor masculine este asociat cu rezistenţa sistemului imunitar. Atunci, cercetătorii le-au cerut femeilor să noteze cât de atrăgătoare erau chipurile unor bărbaţi surprinse în fotografii. La finalul studiului s-a observat că femeile acordau note mai mari fotografiilor care îi surprindeau pe bărbaţii care aveau un răspuns imunitar puternic împotriva hepatitei B.
Un sistem imunitar puternic poate rezista nivelului ridicat de testosteron
Alte studii au indicat că trăsăturile care sunt percepute ca „masculine” (maxilar puternic, sprâncene groase şi barba) sunt controlate de hormonul sexual, testosteron.
Având în vedere că testosteronul poate şi să inhibe funcţiile imunitare, chipul masculin ar putea sta ca o demonstraţie biologică a unui sistem imunitar superior care este atât de puternic încât poate rezista nivelului ridicat de testosteron.
Acest proces este o versiune umană a „the handicap principle”, propus de Amots şi Avishag Zahavi în 1975 care explică fenomene precum coada supradimensionată a păunului.
Cu alte cuvinte, exist multe indicii care demonstrează că nivelul de atracţie al chipului masculin este legat din punct de vedere evoluţionar de sistemul imunitar.
Citește mai multe pe Descoperă.ro
0 Comentarii