Duminica 22 Decembrie

De ce se oferă de fapt cadouri de Crăciun. Originea și semnificația tradiției


Perioada de dinainte de Crăciun este una destul de stresantă pentru toată lumea. Cadourile pot accentua starea de stres pe care oamenii o au, îngrijorați că nu vor termina la timp pregătirile pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea sfântă. Mulți oameni nu știu de ce oferim cadouri de Crăciun și ce simbolizează acest fapt.

De ce oferim cadouri de Crăciun?

Sărbătoarea Crăciunului oferă bucurie tuturor oamenilor care serbează acest dar sfânt lăsat de Dumnezeu. Nașterea Domnului aduce în casele și inimile oamenilor, prilej de bucurie și pace sufletească. Bradul de Crăciun frumos împodobit îl așteaptă pe Moș Crăciun cu daruri care mai de care mai sofisticate și mai atrăgătoare pentru copii dar și pentru părinţi.

Obiceiul de a oferi daruri de Crăciun nu este de mulți cunoscut, iar părinții încearcă să-și mulțumească copiii prin darurile atent alese. Ei încearcă să le facă toate poftele celor mici, dar speră ca aceștia să fie ascultători și să învețe bine la școală.

Cadourile pot avea o simbolistică creștină, dacă ne gândim la povestea celor 3 magi în ziua de Crăciun. La întâlnirea cu Mântuitorul, cei trei I-au dăruit tămâie, aur și mir. Tămâia simbolizează venerarea lui Iisus, aurul este asociat cu regalitatea, iar mirul este parfumat și are un rol practic. În trecut, mirul era folosit pe corpul celor care părăseau această lume pentru a mirosi frumos.

Crăciunul, darul lui Dumnezeu pentru omenire

Un faimos verset din Biblie spune că: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru că oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” Cadoul suprem pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor este unicul său fiu care a fost născut de Fecioara Maria prin pogorârea Duhului Sfânt. Ioan, omul care a asistat la nașterea Mântuitorului și a minunii lui Dumnezeu a fost pe tot parcursul vieții lui, un bun sfătuitor și educator.

Trimis de Dumnezeu pentru a lua asupra Sa toate păcatele, Iisus Hristos aduce în casele oamenilor prilej de bucurie și linişte sufletească, în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. În urmă cu 2000 de ani se naște Mântuitorul și își începe viața într-o iesle.

Moș Crăciun, simbol al Crăciunului și Moș Nicolae, întruchiparea Sfântului Nicolae, aduce cadouri tuturor oamenilor. Atâtea popoare, atâtea tradiții. În țări ca Germania, Austria, Elveția, Croația, Liechtenstein și Luxemburg, copiii cred că cel care le aduce cadourile este Christkind, în Spania, cadourile sunt lăsate de cei Trei Înțelepți, iar în Italia de bătrâna Befana.

Moș Nicolae are obiceiul să aducă cadouri în ghetuțele curățate de copii în seara de 5 decembrie, iar Moș Crăciun obișnuiește să lase darurile sub Pomul de Crăciun. Unii copii se trezesc cu darurile la pragul casei. Oriunde le-ar lăsa cei doi Moși, copiii se bucură alături de părinți, de cadourile primite.

În România, tradiția este ca în dimineața de Crăciun să se desfacă, împreună cu familia, toate darurile. Atunci va afla fiecare, cât de cuminte a fost, pentru că Moșul se spune că veghează la geam și ne urmărește să vadă, cât de cuminți am fost pe tot parcursul anului.


Comentarii Facebook