Vineri 22 Noiembrie

Expoziția ”Beethoven Reloaded” va avea loc la Muzeul de Artă Cluj. Se va transmite și live pe internet


Muzeul de Artă Cluj-Napoca anunță că, în perioada 16 decembrie 2020 - 3 ianuarie 2021, va avea loc expoziţia „Beethoven Reloaded” care reunește lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și creații ale elevilor Liceului Teoretic „ELF”.

Vernisajul expoziţiei (transmis LIVE pe pagina de facebook a Liceului Teoretic „ELF”) va avea loc miercuri, 16 decembrie 2020, ora 17.30, în foaierul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa managerului muzeului, Lucian Nastasă-Kovács, a curatorului expoziţiei, prof. Ioan Gînscă, a directorului executiv al Liceului Teoretic „ELF”, Vladimir Pop și a directorului adjunct, prof. Mariana Pop.

În data 16 decembrie 1770 se năștea în Bonn una dintre cele mai reprezentative forțe creatoare din toate timpurile: Ludwig van Beethoven. Urechea contemporană a devenit atât de obișnuită cu cele mai faimoase compoziții ale acestuia (Oda Bucuriei, Sonata Lunii, etc.), încât de cele mai multe ori uităm cărui compozitor datorăm această bucurie auditivă. 

Pentru a omagia creația și spiritul nemuritor al marelui compozitor, Liceul Teoretic „ELF” în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca propun expoziția BEETHOVEN RELOADED, care reunește opere din patrimoniul muzeului inspirate de personalitatea maestrului, alături de lucrări ale tinerilor artiști liceeni. Totodată, Liceul Teoretic „ELF” a invitat toți elevii din municipiul nostru să participe la patru competiții inedite: „Bagheta magică”, „Design – Minecraft Creative”, „Comic Book Challenge” și „Provoacă-l pe Beethoven!”. Premierea câștigătorilor va avea loc în cadrul vernisajului, iar toate lucrările participante în competițiile amintite vor putea fi admirate în galeriile blogului cultural cooltura.elf.ro. 

Poate cea mai semnificativă piesă din expoziție este portretul compozitorului turnat în bronz în 1913, autorul fiind sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932). Lucrarea a fost concepută în anul 1912, fiind turnată în două exemplare și achiziționată de doi dintre cei mai importanți colecționari de la începutul secolului XX, Virgil Cioflec și A. Simu. Se pare că piesa clujeană a fost cea de-a doua piesă turnată în 1913, făcând astăzi parte din colecția permanentă a muzeului. Compoziția lui Paciurea este relativ simplă: portretul și mâna dreaptă a maestrului ce se nasc dintr-o masă amorfă dispusă pe o plintă rectangulară. Grimasa de concentrare de pe chipul compozitorului și maniera de modelare expresivă a materialului sugerează reminiscențe ale operei lui Antoine Bourdelle (1861-1929), ale cărui lucrări Paciurea a avut ocazia să le admire în anii săi de formare în Franța.  

În intenția de a completa impunătorul portret al lui Beethoven, muzeul mai propune două lucrări de grafică în acvaforte aparținând pictoriței Ilona Wittrisch (1879-1946), ce înfățișează casa acestuia (Beethovens Geburtshaus in Bonn), văzută din unghiuri diferite. Artista a surprins în aceste două imagini locul în care a trăit compozitorul în toată simplitatea sa, lăsându-l probabil intenționat fără personaje, pentru a lăsa loc imaginației să prindă aripi în compania muzicii acestuia.        BEETHOVEN RELOADED este un concept înrudit cu primul mare proiect al Liceului Teoretic „Elf”, ZBOR, născut din dorința elevilor și a profesorilor de a-i redescoperi pe „monștrii sacri” ai culturii. Ne imaginăm această aventură ca pe un veritabil ZBOR înspre și dinspre lumile vibrante regăsite în operele lui da Vinci, Brâncuși, Racoviță, Aurel Vlaicu, Gaudí sau Beethoven. În fapt, dialogul cu celebrul compozitor reprezintă o suită de inițiative/gesturi artistice, un soi de experimente concepute în ideea de a descoperi un fragment din ceea ce înseamnă lumea lui Beethoven, nu prin receptare pasivă, ci prin reconfigurarea ei în funcție de modul în care noi o percepem. Riscul acestor giganți, pe umerii cărora ne ridicăm noi, locuitorii secolului XXI, este de a fi (fost) deja închiși în niște vitrine aniversare, expuse și aplaudate o dată pe an. Noi ne dorim să le simțim din nou pulsul și cel mai bine putem face asta reinventându-i.


Comentarii Facebook