Vineri 22 Noiembrie

Filarmonica de Stat Transilvania: Concert vocal-simfonic extraordinar sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea

 

Filarmonica de Stat ”Transilvania” îi invită pe clujeni vineri, 29 ianuarie, la concertul vocal-simfonic extraordinar care-l readuce la pupitrul orchestrei filarmonicii pe tânărul dirijor Gabriel Bebeşelea.

 

Pe scena Colegiului Academic va urca şi violonista Cristina Anghelescu, pentru a intepreta Concertul pentru vioară, în Re major, de Beethoven.

 

Corul de femei şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” vor interpreta lucrarea „Planetele”, de Gustav Holst. Dirijorul corului este Cornel Groza. Suita orchestrală Planetele a fost compusă de Gustav Holst între anii 1914-1916. Lucrarea a fost descrisă de Vaughan Williams drept „echilibrul perfect” între latura mistică şi cea melodică a naturii compozitorului. Cu puţin înainte de a finaliza lucrarea, Holst i-a spus unui prieten: „Ca regulă, studiez doar lucrurile care îmi sugerează muzica... Recent, caracterul fiecărei planete mi-a sugerat foarte multe”.

 

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat apoi cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesrului Mark Stringer.

 

 

La doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Recent câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. Este şi dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra (al cărei director muzical a fost între 2006-2009). În anul 2009, Gabriel Bebeşelea a devenit Dirijorul Ansamblului Icon Arts, una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică contemporană, cu care a concertat în România, la Helsinki şi în Festivalul „Enescu”. Începând cu această stagiune, Gabriel Bebeşelea este şi dirijor principal al Operei Naţionale Române din Cluj.

 

Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman sau Eliahu Inbal. 

 

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată de London Symphony. În 2015, tânărul dirijor s-a clasat pe prima poziţie la Lucerne Festival Academy - Elveţia, un masterclass-concurs organizat cu cel mai mare dirijor în acest moment - Bernard Haitink, iar recent a obţinut premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat "Lovro von Matacic" din Zagreb.

 

Gabriel Bebeşelea colaborează frecvent cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Opera Naţională Română din Bucureşti, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonicile din Satu Mare şi Târgu Mureş.

 

Născută într-o familie de muzicieni, violonista Cristina Anghelescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu.   

 

 

Solistă aclamată internaţional, ea a cântat pe scenele celor mai importante şi prestigioase săli de concerte: Sala Ceaikovski din Moscova, Teatro Monumental şi Auditorium din Madrid, Sala Smetana din Praga, Sala Finlandia din Helsinki. 

 

Solistă, din 1990, a Orchestrei Radio din Bucureşti, Cristina Anghelescu a obţinut numeroase premii ca recunoaştere a calităţilor sale interpretative, la concursuri de specialitate din Finlanda, Italia, Chile, Rusia, Franţa, Elveţia.

Pe parcursul carierei sale, violonista a fost invitată să interpreteze cu mari orchestre din Londra, Moscova, Dresda, Praga, Madrid, Helsinki, Bratislava, Caracas. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri, printre care cele din Praga şi Helsinki. 

 

Cristina Anghelescu şi-a format o reputaţie atât ca solistă de recitaluri, cât şi ca solistă de concerte orchestrale. Repertoriul ei include cele mai importante concerte pentru vioară, precum şi piese şi sonate din epoca barocă până la stilul modern. 

 

Pe lângă apariţii în emisiuni televizate, Cristina Anghelescu a înregistrat numeroase compact discuri, care includ Concertele de vioară de Ceaikovski, Mendelssohn, Anotimpurile de Vivaldi şi, cel mai recent, două concerte de vioară de George Lloyd cu renumita Orchestra Philharmonia din Londra. 

 

Vineri, 29 ianuarie 2016, ora 19

Colegiul Academic

 

Concert vocal-simfonic extraordinar

Corul de femei şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

 

Gabriel Bebeşelea Dirijor

Cristina Anghelescu Vioară

 

Cornel Groza Dirijorul Corului

 

Ludwig van Beethoven

Concertul pentru vioară, în Re major, op. 61

Gustav Holst

Planetele

 

BILETE

 

Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, la preţ întreg, de pe biletmaster.ro.

 

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

30 lei preţ întreg / concert

15 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Comentarii Facebook